VIRKELIGHET: «Når vi forteller historier fra det virkelige liv, er det som skjer ikke alltid moralsk», skriver artikkelforfatteren. Foto: Siv Johanne Seglem
VIRKELIGHET: «Når vi forteller historier fra det virkelige liv, er det som skjer ikke alltid moralsk», skriver artikkelforfatteren. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

Hurraradio eller griseradio?

«Kirketid» har ikke et negativt menneskesyn.

Debattinnlegg

NRK P3 er kanalen for de mellom 15 og 30, kanalen fylte nylig 20 år og gjennom disse 20 årene har vi både underholdt og forarget. Vi har fremmet ny norsk musikk, tatt opp alvorlig tema, informert om sex og underholdt med humor.

Både musikken og underholdningsprogrammene våre skaper debatt, noe vi mener er en viktig del av vårt oppdrag. Denne gangen er det humoren som skaper reaksjoner.

Vi har en lang humortradisjon med programmer som XL, Karate, Are og Odin, Drillpikene og Radioresepsjonen. Lytterne til P3 vet at felles for disse programmene, er at de berører tabuer. Og dette kan gjøre at vi endrer måten vi tenker om oss selv på, og tiden vi lever i. Men humor er vanskelig, ikke alle synes alt er like morsomt. Vi har programledere som speiler målgruppen vår, og de er ikke perfekte eller moralske forbilder. Det de har til felles er at de er gode historiefortellere, og er ekte.

«Kirketid» er et program med tre gutter som bruker sine liv som utgangspunkt for underholdning. To av dem er single, som mange i målgruppen, de forteller om situasjoner man havner i som ung og singel. De sier selv om programmet at de skal alltid være «et hestehode foran de aller, aller dårligste», dette for å illustrere humoren og tonen i programmet.

Anders i Kirketid forteller om et nachspiel i spalten «Gris eller Hurragutt». Tittelen på spalten er satt på spissen for å tydeliggjøre premisset; at de to andre programlederne og lytterne skal moralisere over Anders sitt liv. Spalten kan ses på som en moderne gapestokk, der den eneste som blir latterliggjort, er Anders selv. Anders ber lytterne og sine venner være sitt moralske kompass, her speiler han det vi gjør når vi snakker med venner, ber om råd og blir korrigert. P3s rolle er også å være vennen til våre lyttere.

Når det gjelder våre holdninger, går det fram av programmet at Kirketid og NRKP3 liker, og har respekt for begge kjønn. Vi har hver dag fokus på språk i våre program, men i direkteradio skjer det at man bruker ord eller uttrykk feil, som her med «sitt fornødne». Det er forståelig at det irriterer, og i denne saken provoserer. Det går likevel tydelig fram av sammenhengen at han ikke mener «å gå på do.» Når det gjelder ordet «pule», som brukes i kronikken, er ikke det et ord som Kirketid bruker i denne historien.

Ordet «babyproduksjonsfabrikk» blir oppfattet som diskriminerende. Intensjonen var å tulle med hvor langt man går for å unngå å snakke om sex. Dette poenget ser vi er utydelig. Vi mener likevel at det kommer fram at programmet for øvrig ikke har et negativt menneskesyn. Når vi forteller historier fra det virkelige liv, er det som skjer ikke alltid moralsk, men det er både interessant og relevant å speile seg selv i andres tabber og rare situasjoner. Noen ler til og med av det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.