Hurtigkurs for ferske 17. mai-talere

Oppnå brystnorsk nasjonalstemning - eller få pengene tilbake.

TALERNES DAG: Neste onsdag tar vi fram de største ordene vi har. Nær sagt hvem som helst kan bli en god 17. mai-taler ved å følge På kornets instruksjoner. Her er for øvrig Anne Holt under en feiri ng i Stockholm i 2007. Foto: NTB Scanpix
TALERNES DAG: Neste onsdag tar vi fram de største ordene vi har. Nær sagt hvem som helst kan bli en god 17. mai-taler ved å følge På kornets instruksjoner. Her er for øvrig Anne Holt under en feiri ng i Stockholm i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nasjonaldagen nærmer seg, og mange har allerede begynt å skrive på talene sine. Ingen dag i året kaller på flere av fedrelandets retoriske amatører enn 17. mai. Hvem kan i en sådan stund - dersom man blir forespurt - si nei til å hylle de bunadskledte tradisjonene, den stolte historien, de høye idealene og våre makeløse diktere? Hvem kan avslå et tilbud om å hente fram i seg sin brystnorske sjel og forvandle den til en brusende basun? Hvem har ikke sett seg selv stående på en stor eller liten balkong, med velsmurt stemme og sløyfen på plass - mens folket brer seg som et jublende hav på bakken nedenunder?

Likevel, her gjelder det som i de fleste forhold i livet: Mange er kallet, men få er utvalgt, som en viss Matteus uttrykte det. Dessuten, som grekeren Periander skal ha vært den første til å påpeke: Øvelse gjør mester. Hans landsmann Demosthenes sto i havbruset og talte med steiner i munnen. Det motsatte av pølser og is, for å si det slik. Det er ennå tid til å oppsøke nærmeste strand og fylle munnen med gråstein før de velvalgte ordene slynges mot bølgene, på vei til evigheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer