Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Husblurb

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EIENDOMSMEGLING: «En arie og et ulvehyl fra vårt halve århundre», står det på omslaget til den engelske utgaven av Don de Lillos roman «Underworld». Mannen som har signert den merkverdige hyllesten - et fenomen som på forlagsspråket går under betegnelsen «blurb» - er deLillos kollega Michael Ondaatje. På det engelskspråklige markedet har berømte forfattere i mange år overgått hverandre i å dele ut høystemte superlativer.

NORSK forlagsbransje har tradisjonelt vært bluferdig nok til å nøye seg med å sitere skryt fra anmeldelser. De siste åra har imidlertid både Are Kalvø og Frode Grytten «blurbet» andres bøker, og forretningsmennene Olaf Thommessen og Ingebrigt Steen Jensen jubler i kor på omslaget til Henrik H. Langelands «Wonderboy». Helt nytt er det at en bransje som er alt annet enn fremmed for svulstig språkføring, og tilsvarende lite berømt for sin litterære fingerspissfølelse, har oppdaget «blurbs» som markedsføringsverktøy.

I MAI SIKRET eiendomsmekler Torbjørn Ek seg arkitekturfaglig autoritet til helsidesannonsen for en vakker enebolig på Uranienborg Terrasse med takst på nesten tolv millioner kroner: «Med sin forbausende velbevarte innredning har huset forblitt en hemmelighet blant elskere av norsk funksjonalisme», skriver Ulf Grønvold, seniorkurator for arkitektur ved Nasjonalmuseet. Ordene kommer ikke fra ei bok. Ifølge Grønvold skrev han omtalen av boligen på spørsmål fra Ek, etter at kuratoren hadde fått dokumentere interiøret i et hus han synes har arkitektonisk verdi. At Nasjonalmuseets fagpersoner låner ut navnet sitt til eiendomsmeklere, er likevel meget uvanlig.

MEKLERNES markedsføringsfantasi har det aldri vært noe i veien med. I Ei tid da funkis er blitt folkeeie, gir Grønvolds ord legitimitet til meklerens eget skryt, som føyer seg inn i en lang tradisjon av fjordgløtt, designkjøkken og bohemleiligheter. For meklerbransjen skal heller ikke kongelige forbindelser forbli ubrukte, om de er aldri så syltynne: «Her spaserte Kong Haakon sine 200 meter fra Slottet hver søndag for å besøke sin venn (som bodde i 4. et. i gården)», skriver Privatmegleren om en femroms «for liebhabere» i Linstows gate. Hvem vennen er, sier annonsen ingenting om.