KOMMENTARER

Husbråk i Podemos

Bør en leder av et politisk parti legge ut sitt boligkjøp til uravstemning blant medlemmene? Joda, i Podemos i Spania, skriver Einar Hagvaag.

HUSBRÅK: Partileder Pablo Iglesias og parlamentarisk leder Irene Montero holdt lørdag pressemøte om sitt bolgkjøp for over 600 000 euro utenfor Madrid. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
HUSBRÅK: Partileder Pablo Iglesias og parlamentarisk leder Irene Montero holdt lørdag pressemøte om sitt bolgkjøp for over 600 000 euro utenfor Madrid. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Venstrepartiet Podemos i Spania har en familiær toppledelse med Pablo Iglesias som generalsekretær (partileder) og hans samboer, Irene Montero, som parlamentarisk leder i Deputertkongressen. Den tidligere parlamentariske lederen, ideologen Íñigo Errejón, røyk uklar med Iglesias, så han byttet ham ut med samboeren. Nå venter de to et barn som har fått mer omtale enn de fleste i landet før det er født.

Iglesias og Montero har derfor kjøpt bolig i fjellene utenfor hovedstaden Madrid, hvor de kan slippe unna søkelyset fra aviser og kringkasting, hvor de kan oppdra barnet i fred omgitt av naturen. Men huset koster over 600 000 euro (5,75 millioner kroner), er på 200 kvadratmeter og har to tusen kvadratmeter tomt. I Spania er dette en skrekkelig dyr bolig. Vitsetegnerne har i helga vist paret i olabukser som hilser på sine nye naboer fra ledelsen i de største selskapene på børsen.

Dette er litt som om Audun Lysbakken og Kristin Halvorsen i Sosialistisk Venstreparti hadde flytta til Kalfaret i Bergen og Holmenkollåsen i Oslo.

Først trodde ingen i det bjørnebær-fargede partiet på denne historien og lo, fordi paret hadde holdt alt hemmelig. Etterpå ble det helt stille. Men så slo José María González et kraftig slag med stemmebåndene. Han kalles «Kichi», er ordfører i Cádiz, den frisinnede byen som minner om Kristiansand med en kvadratur omgitt av vann på tre sider og er Spanias politiske svar på Eidsvoll fordi en grunnlov som likner den norske, ble vedtatt der i 1813, og han er samboer med Teresa Rodríguez, som er leder for Podemos i landsdelen Andalucía. Begge tilhører den anti-kapitalistiske fløyen i Podemos. Alt dette er viktig, fordi ingen landsdeler har flere velgere enn Andalucía. «Vi vil oppdra våre barn i ei vanlig leilighet i bydelen La Viña i Cádiz», sa Kichi. Ha sa rett ut: Vi er valgt av vanlige folk og skal leve blant vanlige folk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer