Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Husbråk i Podemos

Bør en leder av et politisk parti legge ut sitt boligkjøp til uravstemning blant medlemmene? Joda, i Podemos i Spania, skriver Einar Hagvaag.

HUSBRÅK: Partileder Pablo Iglesias og parlamentarisk leder Irene Montero holdt lørdag pressemøte om sitt bolgkjøp for over 600 000 euro utenfor Madrid. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
HUSBRÅK: Partileder Pablo Iglesias og parlamentarisk leder Irene Montero holdt lørdag pressemøte om sitt bolgkjøp for over 600 000 euro utenfor Madrid. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Venstrepartiet Podemos i Spania har en familiær toppledelse med Pablo Iglesias som generalsekretær (partileder) og hans samboer, Irene Montero, som parlamentarisk leder i Deputertkongressen. Den tidligere parlamentariske lederen, ideologen Íñigo Errejón, røyk uklar med Iglesias, så han byttet ham ut med samboeren. Nå venter de to et barn som har fått mer omtale enn de fleste i landet før det er født.

Iglesias og Montero har derfor kjøpt bolig i fjellene utenfor hovedstaden Madrid, hvor de kan slippe unna søkelyset fra aviser og kringkasting, hvor de kan oppdra barnet i fred omgitt av naturen. Men huset koster over 600 000 euro (5,75 millioner kroner), er på 200 kvadratmeter og har to tusen kvadratmeter tomt. I Spania er dette en skrekkelig dyr bolig. Vitsetegnerne har i helga vist paret i olabukser som hilser på sine nye naboer fra ledelsen i de største selskapene på børsen.

Dette er litt som om Audun Lysbakken og Kristin Halvorsen i Sosialistisk Venstreparti hadde flytta til Kalfaret i Bergen og Holmenkollåsen i Oslo.

Først trodde ingen i det bjørnebær-fargede partiet på denne historien og lo, fordi paret hadde holdt alt hemmelig. Etterpå ble det helt stille. Men så slo José María González et kraftig slag med stemmebåndene. Han kalles «Kichi», er ordfører i Cádiz, den frisinnede byen som minner om Kristiansand med en kvadratur omgitt av vann på tre sider og er Spanias politiske svar på Eidsvoll fordi en grunnlov som likner den norske, ble vedtatt der i 1813, og han er samboer med Teresa Rodríguez, som er leder for Podemos i landsdelen Andalucía. Begge tilhører den anti-kapitalistiske fløyen i Podemos. Alt dette er viktig, fordi ingen landsdeler har flere velgere enn Andalucía. «Vi vil oppdra våre barn i ei vanlig leilighet i bydelen La Viña i Cádiz», sa Kichi. Ha sa rett ut: Vi er valgt av vanlige folk og skal leve blant vanlige folk.

«Det etiske regelverket i Podemos er ingen formalitet, det er et løfte om å leve som vanlige folk for å kunne representere folket i institusjonene, og det innebærer å si fra seg privilegier som for høy lønn», uttalte ordføreren.

Iglesias og Montero måtte innkalle til pressemøte om boligkjøpet i Deputertkongressen. Da utlyste de uravstemning i partiet på internettet om boligkjøpet. Medlemmene skal svare på om de to bør fortsette i sine verv eller om de bør gå av som generalsekretær og parlamentarisk leder og frasi seg sine seter i Deputertkongressen, intet mindre.

Errejón, ideologen med barneansiktet, tier. Han er forvist til å kjempe om å bli president i landsdelen Madrid av lederparet. I kampen om å fjerne ham som partiets «Nummer 2» ble han baktalt for å kle seg i dressjakker. Partiets parlamentariske leder i Senatet, Ramón Espinar, ville forby salg av Coca-Cola i Senatet på grunn av en arbeidskonflikt i et tapperi. Men få timer etterpå ble han fotografert i kantina med to flasker Coca-Cola.

Nå er dette huskjøpet mat for lederartikler og kommentarer i avisene. Ordfører Ada Colau i Barcelona, som der samarbeider med Podemos, kaller det ærlig og modig å spørre medlemmene om råd, men «det er kanskje litt overdrevent». De to fløyene i partiet som er kritiske til partilederen, anti-kapitalistene og Errejón-fløyen, ønsker ikke å drive valgkamp mot huskjøpet.

Partinavnet Podemos betyr «Vi Kan». Nå spør lederparet medlemmene: «Kan vi flytte inn?»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media