Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Husbråk

Arkitektene misliker tv-serie om arkitektur

FJOLLETE?: Erlend Blakstad Haffner og Håkon Matre Aasarød er programledere for NRKs nye arkitekturserie.
FJOLLETE?: Erlend Blakstad Haffner og Håkon Matre Aasarød er programledere for NRKs nye arkitekturserie. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første episode av «Håkon & Haffners byggeklosser» drar en trønder og en østlending til Bergen og bestemmer seg for å utslette byen. Man skulle tro at dette ville provosere bergenserne, men i stedet har de to skøyerne fått sine kolleger på nakken. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å skrive en noe forsinket anbefaling av NRKs nye arkitekturserie, som har sin tredje utsendelse i morgen. Mitt inntrykk har vært overraskende positivt. Her har vi to blide arkitekter, Håkon Matre Aasarød og Erlend Blakstad Haffner, som har bestemt seg for å pirre folkets nysgjerrighet på lekent vis, uten fagsjargong og med kritiske spissformuleringer om kos og lafting og det som verre er.  

De to har visstnok jobbet med tv-ideen siden 2005 og har på forhånd reist landet rundt i en rød campingvogn for å snakke med folket. Nå snakker de til tv-seerne via manus, men formen er leken og finner sin plass i NRKs lange rekke av vellykket infotainment, der «Typisk norsk» og «Norsk attraksjon» er blant høydepunktene. Til og med den nesten komiske gåingen foran kamera får passere, for det er jo slik vi opplever omgivelsene våre.  

Men så gjorde jeg et lett søk på nett og snublet over en rekke arkitekter som satt skuffet og oppbrakte i tv-stolen etter første program. Nedover i kommentartrådene på Arkitektnytts nettside kunne man lese at dette var verken oppfinnsomt, løssluppent eller smittsomt, men overflatisk barne-tv, fullt av faktafeil. Flere mente at arkitektstanden blir framstilt som kunnskapsløse og fjollete, av «klovner som ikke tar faget eller seg selv seriøst».  

Surmaget skal man være, tenkte jeg. Her lager man en tv-serie om arkitektur, og så er den ikke beregnet på arkitekter! Nå sitter de der og vrinsker irritert i sine høyhalsete pologensere og bekrefter fordommen om at arkitekter er snobbete elitister som føler seg hevet over folket som skal bruke byggene de tegner. Dermed sitter man trygt i de vante skyttergravene. Sjokkskadde arkitekter på den ene sida, uvant med at deres fagfelt blir omtalt i muntre ordelag. På den andre fronten de ufaglærte, inkludert meg selv, med de instinktive fordommene i fri dressur: Selvironi er ikke pensum på Arkitekthøyskolen, tydeligvis.  

Men i og med at jeg ikke driver med instant blogging, valgte jeg å lese videre før jeg tok tastaturet fatt. Riktignok skal du være rimelig humørløs for å reagere på at man leker med hvordan Bergen by kunne sett ut, men når det gjaldt et annet tema i første program, arkitekturprofessor Sverre Pedersen, Albert Speer og «Brente steders regulering» under krigen, så virker det som om Håkon & Haffner ikke har vært så altfor nøye med fakta.  

Jeg er enig i at serien er springende og overflatisk, men langt ifra så «fjollete» at de like gjerne kunne latt være. Håkon & Haffner er gode formidlere med overraskende vinklinger og småfrekke meldinger. I morgen skal de «kle av» Nidarosdomen og jeg lurer på hvilke andre ablegøyer de har på lur. Men jeg er også nysgjerrig på arkitektenes reaksjoner og korrigeringer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!