KOMMENTARER

Huset i veien

At garveribygningen i Hjelms gate 3 i det hele tatt var blitt stående, er et mirakel i seg selv. Det måtte et lynnedslag til å true det.

ANTIAUTORITÆRT:  Redaksjonsmøte i Gateavisa i 1981. Fra venstre Christian Vennerød, Syphilia Morgenstierne og artikkelforfatteren Jon Rognlien. Foto: Rune Myhre / Dagbladet.
ANTIAUTORITÆRT: Redaksjonsmøte i Gateavisa i 1981. Fra venstre Christian Vennerød, Syphilia Morgenstierne og artikkelforfatteren Jon Rognlien. Foto: Rune Myhre / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den røde trebygningen som ble rammet av brann torsdag ettermiddag, under et av de verste uværene Oslo har sett, har lenge vært et stående paradoks. Rent byplanmessig har det vært meningen at huset skulle bort i nær 100 år, men så skjedde aldri det. Derfor var Hjelms gate en av de rareste gatene i Oslo, der den plutselig var sperret av et vindskjevt industribygg i mørkerøde planker med grønne kanter.

Opprinnelig var huset et garveri, og det tilhørte en gren av Hallén-dynastiet. I hagen bak huset lå eierens villa, og ved siden av arbeidernes bolig. Et komplett lite samfunn. Men garvingen tok slutt - kanskje også på grunn av moderne krav til utslipp og arbeidsmiljø. Gud vet hvordan garverne håndterte de giftige badene.

På slutten av 60-tallet ble hele anlegget «okkupert» av hippier, med boliger i boligene og arbeid i garveribygningen. Arbeidskollektivet så dagens lys, med vegetarisk spisested, avisredaksjoner, bokcafé, trykkeri og mye annet i åras løp. Det mest kjente tiltaket var Gateavisa, et blad som på det meste kom i 20 000 eksemplarer - helt uten finansiering, statsstøtte, annonser. Bladet levde på gatesalg, abonnenter, bokcafé-systemet og etter hvert Narvesen-kioskene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer