SAMBOERE: Fra venstre komponist og produsent Andreas "Axident" Schuller, filmskaper Tobias Frøysland (på skjermen) og DJ og house-artist Martin Danielle fra CLMD har flyttet sammen og skapt et heilnorsk, kreativt kollektiv i Los Angeles. De har gitt kollektivet navnet "Villa Mimosa", og her skaper de nye hits med inspirasjon fra hverandre. Foto: Endre Vellene
SAMBOERE: Fra venstre komponist og produsent Andreas "Axident" Schuller, filmskaper Tobias Frøysland (på skjermen) og DJ og house-artist Martin Danielle fra CLMD har flyttet sammen og skapt et heilnorsk, kreativt kollektiv i Los Angeles. De har gitt kollektivet navnet "Villa Mimosa", og her skaper de nye hits med inspirasjon fra hverandre. Foto: Endre VelleneVis mer

Huset med det rare i

I åsen bak Hollywood har tre norske gutter skapt et kreativt kollektiv der jobb og fritid flyter sammen. Det gjør CLMD, Axident og Tobias Frøystad enda mer effektive.

LOS ANGELES (Dagbladet): Den ene har komponert og produsert Billboard-hits for stjerner som Pitbull, Jessie J og Jason Derulo.

Den andre er et glødende navn på klubbmusikkscenen med sitt prosjekt CLMD.

Den tredje står bak flere musikkvidoer, det alternative reiseprogrammet «Dexpedition» på MTV og langfilmen «The Dextape».

Andreas «Axident» Schuller (29), Martin Danielle (27) og Tobias Frøystad (26) har det til felles at de startet på gutterommet.

Etter flere år i USA har de nå funnet formelen som gjør det mulig å bevare lekenheten og moroa i karrierejaget: Å flytte sammen i et kreativt kollektiv der jobb og fritid flyter sammen.

Der ideene strømmer Å gjenskape gutterommet, så å si.

- Av og til begynner det som fest og ender med jobb, andre ganger begynner med med jobb og blir en fest, sier «Axident», framoverlent i en lenestol i arbeidsrommet i det de kaller Villa Mimosa - oppkalt etter den sprudlende fruktjuicedrinken.

- Mønstre og rammer er kreativitetens største fiende. Her har vi skapt oss en frihet som gjør at ideene kommer strømmende, sier han.

Det dreier seg om et gulmalt hus i Los Angeles' Studio City, omkranset av høye palmetrær og filmstjernevillaer, både skjermet og sentralt, og med utsikt til Hollywood, sitrontrær i hagen og to små hunder vimsende rundt bassengkanten.

Pophistorisk signifikant i den forstand at kåken i mange år huset Madonnas mangeårige samarbeidspartner Patrick Leonard - det er langt fra usannsynlig at store deler av «True Blue» ble skrevet innenfor disse veggene.

Var studioslave - Jeg har vært en studioslave i seks år og har gått på sikkert tretti visninger før jeg fant dette - et hus med akkurat den atmosfæren som gjør at man kan jobbe hele tida, uten egentlig å føle at man er på jobb, sier Andreas.

Har du sett Tobias' musikkvideo til CLMDs siste hit, «Keep Dreaming», har du allerede et inntrykk av både stedet og utsikten. Det er her videoen ble filmet.

Og når de ikke er på reisefot er det her de tre sitter foran hver sin datamaskin, omgitt av flygel, perkusjonsinstrumenter og store høyttalere, blir inspirert av hverandre, gir hverandre tilbakemeldinger og givende avbrekk, og kopler hverandre til andre samarbeidspartnere de kjenner.

LUKSUS: Schuller, Frøystad og Danielle er seriøse folk som jobber hardt. Men med frukttrær og svømmebasseng i hagen er det ingen tvil om at livet i Villa Mimosa også kan være forholdsvis komfortabelt. Foto: Endre Vellene
LUKSUS: Schuller, Frøystad og Danielle er seriøse folk som jobber hardt. Men med frukttrær og svømmebasseng i hagen er det ingen tvil om at livet i Villa Mimosa også kan være forholdsvis komfortabelt. Foto: Endre Vellene Vis mer

Den kommende CLMD-singelen «Did It Again», er både skrevet og spilt inn i huset av Martin i samarbeid med Axidents låtskrivere - og Tobias skal igjen gjøre musikkvideoen.

Aldri hatt det så moro Selv lydinnspillinger gjør de her, inkludert Martins månedlige program på Radio 1, med mindre det er særlig sensitive opptak som nødvendigvis krever et profesjonelt studio.

- Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har hatt det så moro med jobben siden jeg flyttet hit. står jeg fast på noe stikker jeg inn  på rommet der Tobias sitter og klipper film, og får meg en god latter. Så henger jeg jeg litt ved poolen med Andreas for å få litt input før jeg setter meg for å jobbe igjen, sier Martin.

- Tro det eller ei: Å bo her har gjort meg mye mer effektiv, hevder han.

Krever disiplin - Men viktigere enn selve huset er menneskene i det. Dette er drømmefolka å bo med, uten at du skal få helt «Brokeback Mountain»-vibber av oss, skyter Tobias inn - han er på reisefot når Dagbladet er på besøk, men er med på Skype.

- Når jeg ser Andreas og Martin komme opp med renskåret hitmateriale blir jeg så hypa at jeg løper avgårde for å lage noe bra jeg også.

Det både seg og høres glamorøst ut. Men det kreative kollektivet hadde naturligvis ikke fungert hvis det ikke dreide seg om seriøse og hardtarbeidende folk innenfor hver sin nisje i underholdningsindustrien, som neppe ville kommet dit de er i dag hvis de ikke hadde vært utstyrt med selvdisiplin.

- Det er få som lykkes i disse yrkene, og de som gjør det mestrer å være sin egen sjef, slår Martin fast.

- Det er ikke opp til noen andre enn oss selv å fighte for vår egen tilværelse.

SPISER SAMMEN: Gutta har som prinsipp at de inntar alle måltider sammen. Schuller er dessuten selvoppnevnt bakermester og sørgr for nybakt brød hver morgen. Foto: Endre Vellene
SPISER SAMMEN: Gutta har som prinsipp at de inntar alle måltider sammen. Schuller er dessuten selvoppnevnt bakermester og sørgr for nybakt brød hver morgen. Foto: Endre Vellene Vis mer