Huset Putin bygde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den andre desember er det parlamentsvalg i Russland. Elleve partier kjemper om totalt 450 plasser i Dumaen. Men dersom en følger russiske tv-sendinger, eller besøker landet, slik jeg gjorde i september, får man en opplevelse av at valget i realiteten dreier seg om ett parti: Det forente Russland – president Putins støtteparti. Partiets dominerende posisjon i russisk politikk er åpenbar på flere måter.

I den sørrussiske regionen Krasnodar er motorveier og offentlige bygg dekket med enorme valgplakater for Det forente Russland. Andre partiers valgkampanjer er usynlige i det offentlige rom. Krasnodar er kanskje mest kjent i våre dager for å huse byen Sochi, arrangørby for vinterolympiaden i 2014. Regionen er ledet av guvernør Aleksander Tkachev, lojal Putin-tilhenger og partimedlem i Det forente Russland. Partiets overveldende valgkampanje minner ikke så rent lite om gamle propagandaplakater fra Sovjettiden i sin enerådighet, om enn med det 21. århundrets bildespråk. Bilder av Putin og Tkachev vises i gemyttlig samvær med det russiske flagget som bakgrunn. Budskapet «Putins plan er Tkachevs plan» hamres inn med store bokstaver, sammen med budskapet «Vi tror på Russland. Vi tror på oss selv». Denne retoriske cocktailen blander det sovjetiske «plan»-begrepet med det nasjonalromantiske «troen på Russland», med bred referanse til russisk kulturhistorie basert på sterke nasjonale myter om russisk særegenhet og mystikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer