Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Husk at menn er «enkle» vesener som alltid vil hige etter en kvinnes aksept og beundring. Om du gir han dette vil han elske og ære deg

Kristin Spitznogle skaper debatt.

KONTROVERSIELL : Psykolog Kristin Spitznogles kjærlighetsråd har fått feminister til å se rødt. Foto: CF Wesenberg
KONTROVERSIELL : Psykolog Kristin Spitznogles kjærlighetsråd har fått feminister til å se rødt. Foto: CF Wesenberg Vis mer

(Dagbladet:) - Det virker som hun vil at kvinner skal tilbake til kjøkkenet - det er det hun idealiserer, sier redaktør i det feministiske nettmagasinet «Under Arbeid», Madeleine Schultz til Dagbladet.

Sammen med skribent Majken Aune Olsen skrev hun før helgen et kritisk innlegg, som en reaksjon på synspunktene sexolog Kristin Spitznogle fremmer i et portrettintervju i novemberutgaven av magasinet Tara.

På sin blogg har psykologen skrevet en sammenfatning av reportasjen.

Kjærlighetstips
Bakgrunnen for intervjuet i Tara var et kapittel Spitznogle har skrevet i boka «Ny vind over Norge».

I intervjuet kommer sexologen blant annet med sine tips for å holde kjærligheten varm og hun argumenterer for hvordan dagens feminisme er i ferd med å undergrave kjærligheten.

- Husk at menn er «enkle» vesener som kommer fra en kvinne, oppfostret i kjærlighet og omsorg fra en kvinne, som alltid vil hige etter en kvinnes aksept og beundring. Om du gir han dette, vil han elske og ære deg, lyder ett av rådene fra Spitznogle.

- Jeg synes utsagnene til Spitznogle er helt på trynet, sier Schultz.

- Farlig kvinnesyn Hun mener ytringene fra Spitznogle er preget av et svartmalt kvinnesyn, og at måten hun uttaler seg på er preget av et behov for oppmerksomhet, som går på bekostning av andre kvinner og menn.

- Grunnen til at vi skrev denne artikkelen om Spitznogle er at det fins en god del mennesker som tar det hun sier for god fisk. Det kan fort være litt farlig, fordi det hun sier blir veldig ensidig, sier Schultz.

Tar ikke kritikk Spitznogle selv kjenner seg ikke igjen i utsagnene fra Schultz og Aune Olsen. Hun understreker imildlertid at hun ønsker debatter rundt både feminisme - og mannssyn velkommen.

- Jeg ønsker ikke å møte deres polemiske skyts og stråmannsargumenter med noen form for unnskyldning, sier Spitznogle da Dagbladet konfronterer henne med kritikken i innlegget.

- Jeg er overbevist over at vi alle ønsker å fremme kvinnesaken, og derfor vil jeg bare påpeke viktigheten av edruelige debatter, dersom vi skal nå vårt felles mål, sier hun.

- Feminismen har i likhet med mange ideologier både styrker og svakheter. Jeg har berømmet våre oppnådde mål, men mener at vi samtidig bør tørre å stille oss kritiske til dens svakheter.

Handler om likeverd
For Spitznogle er det viktig å påpeke at likestilling ikke handler om likhet, men derimot om likeverd. Hun vil ikke ha det på seg at hun ønsker kvinnene tilbake på kjøkkenet.

Likevel legger hun ikke skjul på at hun ikke er en forkjemper for den miltiante feminismen.

- Noe jeg aldri kommer til å støtte, er en mannshatende feminisme, bygget på en vrangforestilling om at det å ville glede mannen du elsker nærmest innebærer et svik mot deg selv og eget kjønn.

- Slike holdninger dreper både kjærligheten og erotikken, og det er vel ikke hva vi vil oppnå?, sier hun avsluttende.

KRITISK: Redaktør i det feministiske nettmagasinet "Under Arbeid", Madeleine Schultz, reagerer på rådene.
KRITISK: Redaktør i det feministiske nettmagasinet "Under Arbeid", Madeleine Schultz, reagerer på rådene. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media