Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Husker best de vonde historiene

For rollen i «Disco» deltok Josefine Frida på gudstjenester i norske frikirker, og pratet både med prester og avhoppere

KLAR FOR NORGESPREMIERE: Skuespiller Josefine Frida møtte Dagbladet under Bergen internasjonale filmfestival. Hun er aktuell i «Disco». Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
KLAR FOR NORGESPREMIERE: Skuespiller Josefine Frida møtte Dagbladet under Bergen internasjonale filmfestival. Hun er aktuell i «Disco». Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

BERGEN (Dagbladet): Fredag spillefilmdebuterer skuespiller Josefine Frida (23), mest kjent som Noora i NRK-serien «Skam», i «Disco». En fiktiv innsideberetning om sosial kontroll i Norges konservative frikirkemenigheter, basert på virkelige miljøer og historier.

Regissør Jorunn Myklebust Syversen har gjort flere år med research blant troende og avhoppere, noe som kulminerte i hovedkarakteren Mirjam, spilt av Frida.

- Etter at jeg fikk rollen begynte jeg å dra på gudstjenester, og fikk snakke med både prester og avhoppere. Møtene kombinerte jeg med å lese bøker og se dokumentarer. Det var viktig for meg å fortelle historien riktig, å ha samme idé som Jorunn, sier Frida til Dagbladet.

Begynner å tvile

I «Disco» er Mirjam 19 år gammel, populær ungdomsleder i pinsemenigheten Friheten og stedatter av kirkens pastor, spilt av Nicolai Cleve Broch. Ubesvarte spørsmål om antatt vonde hendelser fra barndommen og forventningspress fra kirke, familie og idrett, gjør at proffkarrieren i freestyle discodans begynner å råtne.

I søken etter svar og retning, som de nærmeste ikke klarer å gi, oppsøker Mirjam i hemmelighet sommerleiren til en radikal frikirke hun tidligere er advart mot. Frida håper filmen vil skape debatt.

- Når maktmisbruk finner sted overfor barn og sårbare mennesker, så er jeg helt enig i at det må snakkes om og at vi som samfunn må gjøre noe med det. «Disco» er vårt bidrag.

PREMIEREKLAR: Mirjam (Josefine Frida) søker etter svar og retning i «Disco». Filmen finner sted i Norges konservative frikirkemiljø. Video: Mer Film Vis mer

- Veien til helvete

Josefine Frida forteller at møtene i researchfasen gjorde inntrykk på henne. Særlig fortellinger fra barndom og ungdomstid.

- Når barn og unge som er født inn i dette miljøet begynner stille spørsmål, å tvile, å tenke helt normale tanker, blir de fortalt at det er veien til helvete. De fratas de sin egen stemme. For hvordan skal man tørre å prate med dem rundt deg, de er jo troende, sier hun og fortsetter:

- Jeg pratet både dem som ikke hadde det bra og dem som trivdes i menigheten, men man husker jo best de vonde historiene. Et viktig aspekt ved «Disco» er religionsfrihet for barn. De blir født inn i det og det er vanskelig å ta et valg seinere. Dette preger dem i mange år. Ved å spille Mirjam håper jeg å gi dem en stemme, sier Frida.

Artikkelen fortsetter under bildene.

PREKER FOR MENIGHETEN: Espen Klouman Høine i rollen som pastor. Foto: Mer Film
PREKER FOR MENIGHETEN: Espen Klouman Høine i rollen som pastor. Foto: Mer Film Vis mer
RADIKAL TRO: Skuespiller Andrea Bræin Hovig, i rollen som menighetsleder, «ber» for en ung jente på sommerleir. Foto: Mer Film
RADIKAL TRO: Skuespiller Andrea Bræin Hovig, i rollen som menighetsleder, «ber» for en ung jente på sommerleir. Foto: Mer Film Vis mer
DOBBELTMORAL: I denne scenen skjeller Mirjams stefar (Nicolai Cleve Broch) ut henne for å kle seg i for stramme og små plagg. Selv sitter han i shorts og singlet. Foto: Mer Film
DOBBELTMORAL: I denne scenen skjeller Mirjams stefar (Nicolai Cleve Broch) ut henne for å kle seg i for stramme og små plagg. Selv sitter han i shorts og singlet. Foto: Mer Film Vis mer

Prestisjepremiere

«Skam»-stjerna møter Dagbladet under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) i forkant av norgespremieren på «Disco». Verdenspremieren fant sted for et par uker siden, under verdens største filmfestival, TIFF, i Toronto i Canada.

- Fant du noe felles med dem du pratet med i rolleforberedelsene?

- Det var målet mitt. Å relatere meg til dem. I stedet for å relatere meg til troen, så forsøkte jeg å relatere meg til det menneskelige. Det er ikke så lenge siden jeg var 19 år, og jeg er jo en del av «flink pike» instagram-generasjonen. Alle kjenner på press, men i filmen tas det til et nytt nivå. Det blir som at gud blir en av følgerne dine.

Skaper debatt

Den omstridte pinsekanalen Visjon Norge karikeres nådeløst og får mye tyn i «Disco». Lederen, «pengepredikanten» Jan Hanvold, har selv gått ut på Facebook med kritikk av filmen.

Hanvold skriver at «de kristofobe fryder seg om dagen», «at de får spalteplass både her og der for sin nye film «Disco»» og at filmen «er bygd på historien til den kristofobe avhopperen».

- Den har de brukt som grunnlag for sin syke historie. Verden vil bedras av kristofobi, globalister og andre bedrevitere. Stakkars mennesker, tenker jeg. Hvorfor ikke leve og glede seg i Herren, mener Hanvold.

Den kristne dagsavisa Vårt Land skrev om «Disco» på lederplass 25. september:

«Hvis menigheten er i ferd med å bli enda en prestasjonsarena for unge mennesker, er det et signal som må tas på alvor.»

- Nyanserer neppe

En av trossamfunnene Josefine Frida besøkte var Misjonssalen til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), ifølge journalist Anders Artmark Aanensens kommentar på hjemmesidene til menigheten.

Han mener «Disco» inneholder mange stereotyper, men «at menigheten «Friheten» (basert på Hillsong-bevegelsen, red.anm.) er beskrevet befriende realistisk».

- Vi får heller leve med at denne filmen neppe nyanserer bildet av kristne i stor grad for folk utenfra, skriver han og fortsetter:

- Verre er det hvis kirkefremmede foreldre blir så skremt at de nekter barna å delta på kristne aktiviteter. Men da blir det opp til oss kristne og menighetsfellesskapene å vise at det finnes andre type kristne forbilder og miljøer enn i denne filmen.

«Disco» har norgespremiere 4. oktober.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling