Metoo har ingen foreldelsesfrist

Husker du Anita Hill? Nå er hun forbilde for metoo

Og Joe Bidens mareritt.

BLIR HØRT: Jusprofessor Anita Hill har fått en sentral rolle i metoo-kampanjen. Det er dårlig nytt for eldre politikere som var med på den skandaløse senathøringen i 1991 hvor hun beskyldte Clarence Thomas for sextrakassering. Foto: Willy Sanjuan/Invision/AP
BLIR HØRT: Jusprofessor Anita Hill har fått en sentral rolle i metoo-kampanjen. Det er dårlig nytt for eldre politikere som var med på den skandaløse senathøringen i 1991 hvor hun beskyldte Clarence Thomas for sextrakassering. Foto: Willy Sanjuan/Invision/APVis mer
Kommentar

Vi må ha en foreldelsesfrist, sies det i kjølvannet av metoo. Varslere kan ikke komme trekkende med saker som er fem-seks og ti år gamle.

Joda, det kan de. For dette er vår nære historie.

I USA har en enda eldre merkesak dukket opp med full styrke og kan komme til å spille en avgjørende rolle i det neste presidentvalget. Obamas populære visepresident, Joe Biden, er hjemsøkt av gamle synder. Han fulgte ikke med da verden tok et skritt fremover.

Det er ikke så lenge siden. Det skjedde høsten 1991, altså en knapp mannsalder siden, og det var et av de øyeblikkene i moderne historie hvor du ser fortida renne ut foran øynene dine. En siste krampetrekning, og så er det plutselig en ny tid.

Noen sier de først fikk en øyeåpner høsten 2017, men flere sperret opp øynene 27 år tidligere i en senathøring i Washington DC, hvor den unge jusprofessoren Anita F. Hill satt foran 14 eldre mannlige senatorer, for å fortelle at dommer Clarence Thomas hadde trakassert henne.

Jeg husker initialet F, fordi hun uttalte navnet så formelt og alvorlig. Det neste hun sa var at hun var den yngste av 13 søsken. Jusprofessor. Afroamerikaner.

Clarence Thomas var også afroamerikaner fra en liknende bakgrunn. Han var blitt nominert til den amerikanske høyesterett av president George H W Bush, for å erstatte Thurgood Marshall, den første afroamerikaner i Supreme Court og en liberaler som var del av flertallet i Roe vs Wade, saken som legaliserte fri abort i USA og som stadig er omstridt.

Det var klare forventninger om at Marshall skulle erstattes av en annen afroamerikaner. Clarence Thomas var kjent som en erkekonservativ abortmotstander, og det var fem kvinnelige demokrater som presset gjennom at Anita Hill skulle få vitne under høringen.

Målet var utilslørt nok. Å hindre Thomas i å bli godkjent. Men metoden var kontroversiell. Seksuell trakassering var verken et kjent begrep eller ansett som diskvalifiserende for selv de høyeste tillitsverv. I senathøringen satt tvert om flere menn som var beryktet for den type oppførsel de skulle ta stilling til. Senator Ted Kennedy, ellers kjent som et liberalt fyrtårn, var påfallende taus. Det var ikke resten av panelet.

På direktesendt TV ble Anita Hill utsatt for den rene inkvisisjonen, ledet an av Joe Biden, som på den tida var en av demokratenes store fremtidshåp. Hill kunne fortelle en klassisk historie om uønsket seksuell oppmerksomhet fra en mektig sjef, men ble møtt med mistenkeliggjøring og grove beskyldninger om egen livsførsel.

Flere vitner, som både kunne bekrefte hennes historie og fortelle om liknende opplevelser med Thomas, ble avvist av Biden. På bakrommet hadde han inngått en uformell avtale med republikanerne om en begrenset høring. I senatets gymrom, kom det frem. Hans kvinnelige kolleger raste, men han unnskyldte seg med at det var slik politikken fungerte. En tjeneste var den andre verdt. Synd at Hill måtte betale prisen.

Clarence Thomas ble til slutt godkjent med historiens knappeste margin og sitter fortsatt i Høyesterett.

Men det var ikke over med det.

Problemet var at Anita Hill ble trodd av folk senatorene ikke hadde regnet med. Også kalt kvinner. Fordi hun ikke var alene og slettes ikke den første. Kvinner kjente igjen historien hennes, og de kjente igjen de brutale represaliene mot kvinner som sier fra. Det var bare en måte å løse det på. Mennene i panelet måtte byttes ut. I de neste valgene var det et rekordhøyt antall kvinnelige kandidater, og de neste åra kom det et skred av ny lovgivning på området.

En ung guvernør fra Arkansas måtte svare om en oppførsel som tidligere sjelden hadde blitt omtalt, da han stilte som presidentkandidat et år seinere. Han vant, men skandalene forfulgte Bill Clinton gjennom hele presidentskapet og inn i ettermælet. I dag hadde ikke en demokrat blitt nominert med en slik bagasje.

For så kom metoo. Da eksploderte det. Selv ikke 14 eldre menn kunne redde Harvey Weinstein.

Anita Hill har blitt en frontfigur i metoo-kampanjen og leder en uavhengig kommisjon som skal kartlegge seksuell trakassering og overgrep i Hollywood. Det er dårlig nytt for Joe Biden, som før jul var på bokturne i det mange tror er starten på en lang valgkamp. Men alt han har fått spørsmål om i det siste er: Hva med Anita Hill?

Biden har flere ganger sagt at han skylder henne en unnskyldning. Men med det klassiske forbeholdet; hvis hun føler det slik. Hvis hun føler at jeg har gjort henne urett. Anita Hill sier at det ikke er godt nok og mener han fortsatt ikke skjønner hva det handler om. Det har kommet nye krav om at Clarence Thomas må gå av.

Den historiske linjen fra Anita Hill til metoo er kort. Bare et blunk. Det har vært en øyeåpner for noen. Men Anita Hill kom ikke fra det blå. Hun er, som hun vitnet om, den yngste av 13 barn i en fattig afroamerikansk familie. Clarence Thomas er den andre afroamerikanske dommeren i høyesterett.

Det var selveste den amerikanske drømmen som var innkalt til høring den høstdagen i 1991. I panelet satt 14 menn som tok den for gitt.

Så det er et pågående drama uten foreldelsesfrist. Dramaet innhentes stadig av fortida når et nytt kapittel skrives.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.