Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Husker du at Mulder og Scully kom til Lofoten?

La oss håpe de aldri kommer tilbake.

COMEBACK: «X-Files», med David Duchovny og Gillian Anderson, er tilbake om få dager. Norsk premiere på TV3 tirsdag 28. januar. Foto: FOX / NTB Scanpix
COMEBACK: «X-Files», med David Duchovny og Gillian Anderson, er tilbake om få dager. Norsk premiere på TV3 tirsdag 28. januar. Foto: FOX / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det er et tv-comeback av de virkelig store når «X-Files» vender tilbake (OK, så kanskje «Twin Peaks» blir større).

Søndag er FBI-agentene Mulder og Scully tilbake på amerikanske tv-skjermer, 14 år etter forrige episode. Gjensynet blir nok uansett et stort tv-øyeblikk, jeg håper bare ikke at comeback-sesongen innebærer at Mulder og Scully kommer tilbake til Norge.

Det var nemlig så altfor vondt da «X-Files» kom til Lofoten.

Du husker det kanskje ikke, men det hendte i 1995, da «X-Files» for alvor hadde festet grepet som et av TV 2s store trekkplastre. Mulder oppdager rapporter om sjømenn som på mystisk vis har blitt flere titalls år eldre på få uker.

«Vi må dra til Tildeskan,» sier han alvorlig og peker på en fiktiv by på norgeskartet. Og herfra og ut går det som det må gå.

For det første har episoden fått det kryptiske navnet «Død Kalm». Tolk det som du vil. Den første nordmannen vi møter, heter Henry Trondheim. En av få andre nordmenn som navngis, heter bare Brundtland.

Resten av Norge ser vi ikke så mye til, siden episoden for det meste foregår på havet, men vi får da en ulidelig lang «norsk» dialog fra to amerikanske skuespillere som neppe har studert med språkcoach. Scenen er komplett umulig å forstå uten undertekster.

21 år etter er det fremdeles slående hvor mislykket «den norske X-files-episoden» var. Fra et norsk ståsted, selvfølgelig. I sin tid var det en nesten sjokkerende påminnelse om hvor langt det var fra Norge til Hollywood. Men nå har avstanden visstnok krympet: Serieskaper Chris Carter avslørte nylig det kuriøse faktum at den nye sesongens første episode, «My struggle», er direkte inspirert av Knausgårds «Min kamp»-verk.

La oss håpe det er det nærmeste Mulder og Scully kommer Norge i denne omgang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media