Husker du «Commander Keen»?

Her er ukas spillveteran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FØR DET AMERIKANSKE spillselskapet id Software banet vei for førstepersonskytesjangeren med spill som «Wolfenstein 3d» og «Doom», skapte de en figur som ikke hadde en like stor hang til å leke med motorsager og illsinte nazister.

Commander Keen hadde nemlig nok med å hoppe bortover fargerike brett på sin hoppestokk, på jakt eller aliens, brus og slikkepinner.

BAK ROMHJELMEN til Commander Keen skjulte åtteåringen Billy Blaze seg. Han er en tilsynelatende normal gutt som leker med blikkbokser i hagen til foreldrenes hus - men hvem skulle vel tro at han faktisk bygger en rakett?

I ekte «Tommy og Tiger'n»-stil får vi derfor oppleve Commander Keen ta på seg oppgaven å redde verden fra verdenrommets farer.

Med hermetikkboks-raketten The Bean-with-Bacon Megarocket drar han ut i verdensrommet for å kjempe mot alien-avskum, men ender selvfølgelig opp med å måtte lete etter romskipdelene når landingen blir litt for hard.

Husker du «Commander Keen»?

Spillerne fikk oppleve en i utgangspunktet enkel plattformaffære, men lydbruk, humor, fiendeutvalg og brettdesignen gjorde at spillene skilte seg fra de fleste andre plattformspillene på markedet.

«COMMANDER KEEN»-SPILLENE var i utgangspunktet et resultat av en ufruktbar flørt med Nintendo.

id Software-grunnlegger John Carmack hadde i løpet av rekordtid klart å kopiere hele førstebrettet til «Super Mario Bros. 3» fra NES til pc, men Nintendo var ikke interessert i å utvide fra konsoll- til pc-markedet.

Derfor begynte id Software å lage en egen platttformserie, og den humoristiske tilnærmingen til sjangeren gjorde spillserien svært populær - mye takket være shareware-bølgen som rullet over pc-brukerne på den tiden.

TOTALT SJU «Commander Keen»-spill ble utgitt på MS-DOS til pc i årene 1990-1991, og spillene kan fortsatt oppleves via onlinetjenesten Steam.

Fun fact: Visste du at Billy Blaze er barnebarnet til B.J. Blazkowicz, hovedpersonen i «Wolfenstein»-spillene?

VETERANEN

I dagens nylansering av Dagbladets Fredagsmagasin innfører vi en helt ny spalte på spillsidene: Veteranen.

Her vil vi hver uke skrive om en spillfigur som har dukket opp gjennom årenes løp - de er det heldigvis mange å ta av.

Har du noen figurer du ønsker å se et gjensyn med? Send en mail og si fra!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer