Husker du denne lille karen?

Nå kommer han tilbake på skjermen med nye krumspring.

(Dagbladet): - Jeg synes det er helt fantastisk å endelig kunne presentere nye filmer om Albert Åberg, den første filmen på 20 år. Det er spennende å relansere en klassiker, både for dem som kjenner Albert fra før, og for nye publikummere, sier produsent Kristin Ulseth i Maipo Film til Dagbladet.

Serien er en internasjonal samproduksjon, og NRK har sikret seg verdenspremieren som de skal sende 2. juledag.

- Det er gøy med verdenspremiere i Norge. Det er en internasjonal produksjon, og da er det ekstra gøy å begynne her.

NRK Super skal vise de første sju episodene hver dag i romjula. De seks neste blir sendt i påska.

Nye historier Maipo Film forteller at serien er basert på ni bøker som tidligere ikke har vært filmatisert. I tillegg er det fire nye originalhistorier skrevet av Gunilla Bergström.

TILBAKE PÅ SKJERMEN: Folkekjære Albert Åberg kommer tilbake på skjermen i romjula. Til høsten kommer det også en kinofilm. Foto: Maipo AS
TILBAKE PÅ SKJERMEN: Folkekjære Albert Åberg kommer tilbake på skjermen i romjula. Til høsten kommer det også en kinofilm. Foto: Maipo AS Vis mer

Men Albert Åberg nøyer seg ikke bare med tv-skjermen. Til høsten kommer også den første helaftens spillefilmen om Albert på kino, «Hokus pokus Albert Åberg».

- Det blir den aller første spillefilmen om Albert Åberg, og den første gangen han kommer i langt format med egne stemmer og ny musikk. Historien er basert på en av bøkene til Gunilla, men utviklet videre så det fungerer som kinofilm.

Den første boken om Albert Åberg, «God natt, Albert Åberg», ble utgitt i Sverige i 1972. Totalt er det utgitt 22 bøker om Albert Åberg, og de er oversatt til 29 ulike språk.

Solgt til fem land De nye tv-episodene er 13 minutter lange, og har som den tidligere serien en fortellerstemme, denne gang anført av Trond Høvik.

Men mannen bak musikken er den samme, nemlig den svenske komponisten Georg Riedel.

FRA FILMEN: Albert Åberg kommer til kinosalene til høsten med filmen «Hokus pokus Albert Åberg». Foto: Maipo AS
FRA FILMEN: Albert Åberg kommer til kinosalene til høsten med filmen «Hokus pokus Albert Åberg». Foto: Maipo AS Vis mer

Maipo Film produserer den i samarbeid med A.film Productions i Danmark og Hong Guang Animation i Kina. Både RK, SVT, DR og tyske WDR er med som medprodusenter.

Serien er ifølge Maipo Film forhåndsolgt til tv-kanaler i ytterligere fem land.

JUBILEUM: Det er 40 år siden den første boka om Albert Åberg ble gitt ut. Nå kommer han tilbake på både tv og kino med nye historier. Foto: Maipo AS
JUBILEUM: Det er 40 år siden den første boka om Albert Åberg ble gitt ut. Nå kommer han tilbake på både tv og kino med nye historier. Foto: Maipo AS Vis mer