Husker du denne scifi-klassikeren?

Nå skal de lage «Blade Runner 2». Og kanskje enda flere.

BLIR AKTUELL IGJEN: Harrison Ford i en dramatisk scene fra «Blade Runner». Foto: STELLA PICTURES
BLIR AKTUELL IGJEN: Harrison Ford i en dramatisk scene fra «Blade Runner». Foto: STELLA PICTURESVis mer

Si «Blade Runner», og cyberpunkere og science fiction-fans over hele verden blir robotblanke i blikket. Det spørs hvor glade de blir når de får høre det kan komme en rekke oppfølgere til filmen i åra som kommer.

Ifølge filmbransjebladet Variety er produksjonsselskapet Alcon Entertainment i ferd med å lande rettighetene til å lage et ubegrenset antall oppfølgere til Ridley Scotts dystre framtidsvisjon fra 1982.

Det kan dreie seg om filmer som utspiller seg både før (såkalte prequels) og etter (sequels) handlingen i originalfilmen. Det eneste de ikke får lage, er en ren nyinnspilling.

Tar ansvar Og som nettstedet Moviefone påpeker er det langt fra noen automatikk i at slike filmer holder samme kvalitet som den opprinnelige - tenk «Star Wars» og «Alien».

På den annen side: Alcon gjorde suksess med science fiction-filmen «The Book of Eli» i fjor. Det er det samme selskapet som i 2002 produserte den amerikanske remaken av den norske filmen «Insomnia». Og som Alcon-sjefene sier til Variety:

- Vi tar ansvar for at vi må yte originalen rettferdighet.

Banebrytende «Blade Runner», med Harrison Ford, Rutger Hauer og Daryl Hannah i hovedrollene, var basert på Philip K. Dick-novella «Do Androids Dream of Electric Sheep» og er satt til Los Angeles i 2019. Der har menneskene mistet kontrollen over sine roboter, som med kunstig intelligens er nesten umulig å skille fra mennesker av kjøtt og blod.

Filmen ble slaktet av kritikerne da den kom, og ble ingen publikumssuksess på kino. I åra som gikk, kom den i nyklippede versjoner og steg i anseelse. I dag regnes den som banebrytende for sine bilder av et skremmende, kaotisk, urbant landskap og sin gåsehudfremkallende filmmusikk.

I 2007 kåret filmbladet Empire «Blade Runner» til den beste science fiction-filmen noensinne.

HYLLET: Filmen er hyllet for sin mørke estetikk. De nye filmene skal yte originalen rettferdighet, sier selskapet som nå skal lage oppfølgere. Foto: STELLA PICTURES
HYLLET: Filmen er hyllet for sin mørke estetikk. De nye filmene skal yte originalen rettferdighet, sier selskapet som nå skal lage oppfølgere. Foto: STELLA PICTURES Vis mer