<strong>OLSOK:</strong> Spelet på Stiklestad arrangeres hvert år i slutten av juli. Her fra oppsetningen i 2007. FOTO: LEIF ARNE HOLME, STIKLESTAD NASJONALE KULTURSENTER
OLSOK: Spelet på Stiklestad arrangeres hvert år i slutten av juli. Her fra oppsetningen i 2007. FOTO: LEIF ARNE HOLME, STIKLESTAD NASJONALE KULTURSENTER Vis mer

Husker du hvorfor vi markerer Olsok?

En årelang kirkehistorisk høytid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag, 29. juli, markeres olsok, men vet du egentlig hvorfor?

- Olsok er feiring av Kong Olav Haraldsson, bedre kjent som Olav den hellige, sin dødsdag. Han døde jo i slaget på Stiklestad 29. juli i 1030, sier folkeminneforsker og forfatter Ørnulf Hodne.

Han forklarer at ordet «olsok» kommer av «Olavsvaka», som betyr midnattsmessa før Olavsdagen.

Ble forbudt
- Olav ble bisatt over høyalteret i Clemenskirken i Trondheim. Han ble helgen i den katolske kirke og i århundrene som fulgte kom det skarer med pilgrimer fra inn- og utland for å se graven hans. Trondheim ble med det Nord-Europas viktigste pilegrimsmål, sier Hodne.

Videre forteller Hodne hvordan olsokfeiringen forandret seg etter reformasjonen i 1536.

- Etter reformasjonen ble helgendyrkelse forbudt og Olsok-gudstjenestene ble avskaffet. Men arven etter Olav den hellige levde videre i legender og sagn, og selv om kirken hadde sluttet å markere olsok, fortsatte folket. Minnet om Olav den hellige lever videre, og når det på 1800-tallet blir tillatt for katolikker å danne egne menigheter, får olsokfeiringen en slags renessanse, sier Hodne.

- Inneholder utrolig mye rart
- I 1930 fikk olsok igjen sitt nasjonale gjennombrudd som en kirkelig minnefest, og olsok ble igjen feiret som en kirkelig høytid. I dagens Norge er olsok en etablert høytid og nasjonal flaggdag. Det feires med gudstjenester og i historielag og foreninger. Også er «Spelet om Hellige Olav» kjernen i festivalen «Olsokdagene på Stiklestad».

- Jeg pleier å sitere professor Olav Bø for å oppsummere olsok: Dette er en årelang kirkehistorisk høytid, med sterke allmennkulturelle innslag. Det betyr at det inneholder utrolig mye rart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer