OLSOK: Spelet på Stiklestad arrangeres hvert år i slutten av juli. Her fra oppsetningen i 2007. FOTO: LEIF ARNE HOLME, STIKLESTAD NASJONALE KULTURSENTER
OLSOK: Spelet på Stiklestad arrangeres hvert år i slutten av juli. Her fra oppsetningen i 2007. FOTO: LEIF ARNE HOLME, STIKLESTAD NASJONALE KULTURSENTERVis mer

Husker du hvorfor vi markerer Olsok?

En årelang kirkehistorisk høytid.

(Dagbladet): I dag, 29. juli, markeres olsok, men vet du egentlig hvorfor?

- Olsok er feiring av Kong Olav Haraldsson, bedre kjent som Olav den hellige, sin dødsdag. Han døde jo i slaget på Stiklestad 29. juli i 1030, sier folkeminneforsker og forfatter Ørnulf Hodne.

Han forklarer at ordet «olsok» kommer av «Olavsvaka», som betyr midnattsmessa før Olavsdagen.

Ble forbudt
- Olav ble bisatt over høyalteret i Clemenskirken i Trondheim. Han ble helgen i den katolske kirke og i århundrene som fulgte kom det skarer med pilgrimer fra inn- og utland for å se graven hans. Trondheim ble med det Nord-Europas viktigste pilegrimsmål, sier Hodne.

Videre forteller Hodne hvordan olsokfeiringen forandret seg etter reformasjonen i 1536.

- Etter reformasjonen ble helgendyrkelse forbudt og Olsok-gudstjenestene ble avskaffet. Men arven etter Olav den hellige levde videre i legender og sagn, og selv om kirken hadde sluttet å markere olsok, fortsatte folket. Minnet om Olav den hellige lever videre, og når det på 1800-tallet blir tillatt for katolikker å danne egne menigheter, får olsokfeiringen en slags renessanse, sier Hodne.

- Inneholder utrolig mye rart
- I 1930 fikk olsok igjen sitt nasjonale gjennombrudd som en kirkelig minnefest, og olsok ble igjen feiret som en kirkelig høytid. I dagens Norge er olsok en etablert høytid og nasjonal flaggdag. Det feires med gudstjenester og i historielag og foreninger. Også er «Spelet om Hellige Olav» kjernen i festivalen «Olsokdagene på Stiklestad».

- Jeg pleier å sitere professor Olav Bø for å oppsummere olsok: Dette er en årelang kirkehistorisk høytid, med sterke allmennkulturelle innslag. Det betyr at det inneholder utrolig mye rart.