Husker du?

I dag er det 20 år siden den aller første episoden av «Dynastiet» ble sendt på amerikanske tv-skjermer. Og 7. mai 1983 kom den til Norge og NRK. Såpeoperaen.

Riktignok hadde vi sett «Forviklingar», og vi lo godt av Burt med den dype stemmen, forvirrede Jessica, butleren Benson og de andre. «Soap» het den på amerikansk og var en parodi på såpeoperaene, men begrepet «såpe» var ikke etablert i det norske ordforrådet ennå. Derfor gikk vi sikkert glipp av litt av hvert i «Forviklingar», vi som aldri hadde sett en ekte «soap». Så kom «Dynastiet». Først på lørdagskvelden, seinere på onsdagene, selve komikvelden. Vi var hekta fra første episode. Stilige Blake Carrington med det sølvgrå håret og millioner i banken forelsket seg i sekretæren Krystle Grant. Hun hadde brede skulderputer og bleket hår og var veldig pen. Steven og Fallon, Blakes barn, som havnet i all mulig slags trøbbel. Og den grusomme heksa Alexis. Hun var fæl, hun. Intrigene og karakterene i «dynestyret», som det så treffende ble kalt, sto i kø. Det måtte bli bråk.

  • «'Dynastiet' er vår tv-framtid. Sånn er medieutviklingen,» slo Pål Bang-Hansen fast.«'Dynastiet' er ukultur fra ende til annen, og viser hvordan forfallet råder innen amerikansk skuespillerkunst. Jeg krever at {lsquo}Dynastiet' blir tatt av plakaten fortest mulig,» raste RVs Jon Michelet, og fikk støtte fra Kristent Lytterlag, og om de ikke nådde fram med sitt syn, så utgjorde de i alle fall en morsom allianse.
  • «Norge er ikke Albania. Og Denver, Colorado er ikke Drammen, Norge. Men det er arti' å sjå det, lell - synes nå jeg, da,» skrev Rolv Wesenlund i en kronikk i Dagbladet. I dag virker det sjarmerende naivt og nesten litt søtt at vi hisset oss sånn opp over en såpeserie. Nå er det blitt akkurat likedan her som det er i USA, med daytime-soap på alle kanaler. På en tilfeldig valgt ukedag teller jeg et tjuetall forskjellige serier, hovedsakelig fra USA, Australia og Latin-Amerika, som ruller og går på kabelkanalene. Men debatten om fjernsynets innhold er heldigvis ikke helt død. Nå er det «drittsekk-tv» vi krangler om. Siste skudd på stammen i den kategorien er «Temptation Island», som hadde USA-premiere onsdag. Fire par blir plassert på en øde øy sammen med en gjeng single og sexy unge mennesker. Trofastheten skal testes.
  • Jeg lurer på hvordan vi ser på den serien om tjue år.