Husker du?

Etter alle CIAs store og velkjente glipp på virkelighetens etterretningsfront, må det være en lise for agentene å se en fantasiskikkelse som Jason Bourne. Dødelig effektiv og alltid et hestehode foran alle.

FILM: Det hefter litt nostalgi ved Jason Bourne-filmene; her er det russere mot amerikanere, akkurat som i gamle dager før al-Qaida skapte ugreie i rekkene. Men filmspråket er moderne i toeren, «Gåten Jason Bourne».

Kameraet hopper og rister så man føler seg plassert på innsida av de vaklevorne Moskva-drosjene under en biljakt nesten uten sidestykke på film.

Hukommelsestap

I Paul Greengrass\' oppfølger til «Hvem var Jason Bourne?» befinner agent Bourne (Matt Damon) seg i Goa.

Han har hoppet av CIAs spesielle drapsskvadron, lider fortsatt av hukommelsestap, men ser korte flash av en udåd han har begått i CIAs tjeneste.

Jakten på Bourne begynner idet flere av hans fiender sporer ham opp; både russiske drapsmenn og hans gamle CIA-kolleger jager ham fra India via Napoli og Berlin til Moskva.

Humorglimt

Steinansiktet Bourne har ikke overvettes mange replikker i «Gåten Jason Bourne», men glimter til med humor når han, via mobiltelefon og kikkertsikte, kommenterer utseendet til den stramme CIA-dama (Joan Allen) som jager ham.

Det denne andre filmen om Robert Ludlums agent mangler av gåter rundt hukommelsestapet, tar den igjen med action i høyt tempo og stram naturalisme.