Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Politivoldsaken i Bergen»

Husker ikke å ha blitt intervjuet

Overraskende påstander om boka som hevder å avsløre «norgeshistoriens største forskningssvindel».

FORSKERNE: De to forskerne Gunnar Nordhus (t.v.) og Edvard Vogt presenterte boka «Volden og dens ofre», som ble gitt ut av Cappelen. Den handler Politivoldsakene i Bergen. Foto: NTB Scanpix
FORSKERNE: De to forskerne Gunnar Nordhus (t.v.) og Edvard Vogt presenterte boka «Volden og dens ofre», som ble gitt ut av Cappelen. Den handler Politivoldsakene i Bergen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sju av 17 tannleger og leger avisa BT har vært i kontakt med, oppgir at de ikke husker å ha blitt kontaktet av forfatterne bak den nye politivoldsboken i Bergen.

Boka «Politivoldsaken. Norges største forskningsskandale» har slått ned som en bombe i det politiske og juridiske miljøet.

Boka tar for seg forskningsprosjektet som la grunnlaget for saken som seinere er blitt kalt «Politivoldsaken i Bergen».

Alle har svart nei

I den nye boka hevder to av forfatterne, Bjarne Kvam og Per Christian Magnus, at de kontaktet elleve tannleger og ti leger som var oppført i telefonkatalogen i 1973. Forfatterne sier de spurte om legene på 70-tallet samarbeidet med Gunnar Nordhus og Edvard Vogt, som sto bak den opprinnelige rapporten «Voldskriminaliteten og dens ofre» fra 1981.

Alle de 21 spurte skal ifølge Kvam og Magnus ha sagt ha sagt nei.

Bergens Tidende har ettergått påstandene til forfatterne bak den nye boka, og har kontaktet de samme legene og tannlegene. Av 21 personer svarte 17 av dem.

Navngitt lege avviser

Fire sier de ikke husker å ha vært i kontakt med Kvam eller Magnus, seks sier de ikke tror de har vært i kontakt med dem, og sju sier de ikke har vært i kontakt med dem.

Flere av intervjuene kildene «ikke husker» skal ha skjedd i 2015.

- Det er nytt for meg at jeg har blitt intervjuet i forbindelse med en sånn bok. Jeg har ikke hatt noen kontakt med Kvam, sier lege Jon Efskind som er navngitt i boken.

- Å glemme er ikke uvanlig

Kvam selv sier til avisa at det er overraskende at kildene ikke husker å ha vært i kontakt med ham. Forfatterne hevder å ha notater som viser at de har snakket med alle legene og tannlegene.

- Men av og til er det slik at man intervjuer noen, uten at de husker det i ettertid. Det er ikke helt uvanlig det, sier forfatteren.

Alle BT kontaktet sa at de heller ikke var i kontakt med forfatterne bak den opprinnelige rapporten på 70-tallet.

Ble forsøkt utgitt på 90-tallet

Politivoldboka er skrevet av krimforfatter Tom Kristensen, tidligere BT-journalist Bjarne Kvam og tidligere NRK-journalist Per Christian Magnus.

Til Dagbladet forteller er forfatter Bjarne Kvam at han allerede på 90-tallet forsøkte å få gitt ut boka - men at ingen forlag ønsket å publisere den.

- Jeg opplevde at det var så å si politisk umulig å få denne trykket, sier Kvam til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media