Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Husmødrenes paradis

En underholdende framstilling av husmorens liv og virke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Husmoren har nå blitt et eksotisk fenomen, skjønner jeg ut fra Anna Jorunn Avdems bok «Husmorparadiset». Jeg begynner å bli gammel. I min barndom på 1960- 70-tallet var husmoren mer regelen enn unntaket.

Så selv om min egen mor og mormor var unntak, husker jeg godt nabofruene som sto klar med skiver og saft, hvis de ikke hang over rulla eller norgesglassene. Men nå er dette altså historie, og en underholdende sådan.

Forfatteren skriver om husmoren som det historiske unntak, og godt er det. For i motsetning til hva mange fremdeles tror, har den hjemmeværende kvinnen bare eksistert i et kort tidsrom i vår historie.

Selv da var hun aldri enerådende, kvinner har til enhver tid vært en del av et arbeidsfellesskap, enten sammen med ektefellen eller slik at hun har hatt lønnet arbeid i eller utenfor hjemmet.

Men i de første tiåra etter krigen var idealet, og for en stor del realiteten, en hjemmeværende husmor med ansvar for barn, matlaging, reingjøring og klær, altså ulønnet arbeid i hjemmet. En ensom heldagsjobb - selv om arbeidet med moderne hjelpemidler ble enklere, så økte kravene til hygiene og omsorg.

Historien om husmoren blir underholdende og lett fortalt. Avdem bruker datidas sanger, skjønnlitteratur, filmer og reklame som kilder og illustrasjoner, i tillegg til at hun selvfølgelig trekker på den etter hvert rikholdige litteraturen om kvinners liv i etterkrigstida.

På en interessant måte forteller hun om samfunnsutviklingen sett ut fra husmorens perspektiv.

Husmoren ble profesjonalisert, og slik ble hun på et vis klargjort for overgangen til yrkeslivet utenfor hjemmet da likestillingsbølgen kom på 1970-tallet.

Som historisk interessert leser savner jeg en sammenlikning mellom profesjonaliseringen av husmoren og andre yrker. En mer gjennomført kritisk diskusjon av husmorrollen hadde heller ikke skadet. Men samtidig er forfatteren ytterst forsiktig, og lover ikke mer enn «en minnebok» om husmorparadiset. Leseren får likevel heldigvis mer enn som så, en leseverdig framstilling av ei yrkesgruppe som har forsvunnet, men hvis dyder nå er på vei tilbake.

Hele Norges coronakart