Anmeldelse av «Agent Sonya» av Ben Macintyre

Husmora var Stalins superspion

Ben Macintyre har gjort det igjen. Hans nye bok er en fantastisk thriller fra virkeligheten, om en kvinne helt utenom det vanlige.

SPIONEN URSULA: Den velkledde Ursula klar til å møte sin sovjetiske føringsoffiser i England. Ursula var spionen som overlevde dem alle. Hun døde fredelig i Berlin 93 år gammel. Foto fra boka
SPIONEN URSULA: Den velkledde Ursula klar til å møte sin sovjetiske føringsoffiser i England. Ursula var spionen som overlevde dem alle. Hun døde fredelig i Berlin 93 år gammel. Foto fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Henimot slutten av krigen kunne naboene til The Firs, et gammelt steinsatt hus i den maleriske lille landsbyen Great Rollright, se en elegant mørkhåret kvinne sykle ut på landeveien som slynger seg gjennom kornmarkene i Oxfordshire, midt i hjertet av England.

Det var den dydige og prydelige Mrs. Burton, gift med Len på fabrikken og mor til tre barn. Dét visste alle.

Ikke småkaker

Men de visste ikke at barna hadde tre forskjellige fedre.

De visste at Ursula Burton var en vennlig og litt reservert kvinne, og at hun var enestående flink til å bake kaker.

Men de visste ikke at sykkelvesken hennes inneholdt materiale som var atskillelig mer dødelig enn bakepulver.

Og ingen, ikke engang agentene i britenes berømte MI5, visste at Ursula Burton hadde hemmelige møter med den eksentriske fysikeren Klaus Fuchs, også kjent som Den røde reven; et av de skarpeste hodene i det britiske atomvåpenprogrammet.

«Military Intelligence section 5» visse heller ikke at Ursula hadde egen postkasse under et eiketre i veikanten.

Da president Truman i en fortrolig samtale under Potsdam-konferansen 1945 meddelte at USA hadde utviklet en ny bombe med usedvanlig destruktiv styrke, virket Stalin lite imponert, og ikke uten grunn: Ursula hadde holdt ham underrettet, lenge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer