Anmeldelse av «Agent Sonya» av Ben Macintyre

Husmora var Stalins superspion

Ben Macintyre har gjort det igjen. Hans nye bok er en fantastisk thriller fra virkeligheten, om en kvinne helt utenom det vanlige.

SPIONEN URSULA: Den velkledde Ursula klar til å møte sin sovjetiske føringsoffiser i England. Ursula var spionen som overlevde dem alle. Hun døde fredelig i Berlin 93 år gammel. Foto fra boka
SPIONEN URSULA: Den velkledde Ursula klar til å møte sin sovjetiske føringsoffiser i England. Ursula var spionen som overlevde dem alle. Hun døde fredelig i Berlin 93 år gammel. Foto fra boka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Agent Sonya»

Ben Macintyre

Sakprosa

Forlag: Kagge
Oversetter: Kjersti Velsand
Utgivelsesår: 2021

«Forfatteren oppfyller forventningene til overmål.»
Se alle anmeldelser

Henimot slutten av krigen kunne naboene til The Firs, et gammelt steinsatt hus i den maleriske lille landsbyen Great Rollright, se en elegant mørkhåret kvinne sykle ut på landeveien som slynger seg gjennom kornmarkene i Oxfordshire, midt i hjertet av England.

Det var den dydige og prydelige Mrs. Burton, gift med Len på fabrikken og mor til tre barn. Dét visste alle.

Ikke småkaker

Men de visste ikke at barna hadde tre forskjellige fedre.

De visste at Ursula Burton var en vennlig og litt reservert kvinne, og at hun var enestående flink til å bake kaker.

Men de visste ikke at sykkelvesken hennes inneholdt materiale som var atskillelig mer dødelig enn bakepulver.

Og ingen, ikke engang agentene i britenes berømte MI5, visste at Ursula Burton hadde hemmelige møter med den eksentriske fysikeren Klaus Fuchs, også kjent som Den røde reven; et av de skarpeste hodene i det britiske atomvåpenprogrammet.

«Military Intelligence section 5» visse heller ikke at Ursula hadde egen postkasse under et eiketre i veikanten.

Da president Truman i en fortrolig samtale under Potsdam-konferansen 1945 meddelte at USA hadde utviklet en ny bombe med usedvanlig destruktiv styrke, virket Stalin lite imponert, og ikke uten grunn: Ursula hadde holdt ham underrettet, lenge.

«Hun bidro til å forhindre atomkrig», skriver Ben Macintyre i sin nye bok, og tilføyer tørt «trodde hun».

Oberst Sonya

Det skaper unektelig store forventninger når den britiske journalisten og forfatteren Ben Macintyre – kjent for sin kritikerroste bok om spionen Gordijevski, avhopperen som varslet om Arne Treholt – nå utgir en 400 siders beretning om «Agent Sonya: Mulvarp og mor, soldat og spion».

Og la det straks være sagt at forventningene oppfylles til overmål.

Macintyre manøver et sted i farvannet mellom forfatteren John le Carré og historikeren Terje Tvedt. Resultatet er en thriller der klisjeen om at virkeligheten overgår fantasien faller på plass med et smell. Skildringen av 1930-årenes Shanghai «badet i en syk dunst av svette, kloakk og hvitløk», kan måle seg med Nordal Griegs «Kinesiske dage».

Spionen hun elsket

Ursula hadde mange spioner som elsket henne. Hun elsket bare én. Han hadde «smalt ansikt, tykt bølget hår og intense blå øyne med mørke vipper». Richard Sorge var statsviter, journalist, glødende kommunist og karismatisk kvinneforfører.

De møttes i en krets av unge intellektuelle revolusjonære i det som den gang ble omtalt som «Orientens hore», det sydende Shanghai. Den 22 år gamle Ursula ble stormende forelsket i mannen, som ifølge skaperen av James Bond, Ian Fleming, var tidenes fremste spion.

I historien om andre verdenskrig er Richard Sorge mest kjent for sin presise melding fra Japan om Hitlers forestående invasjon av Sovjetunionen, et varsel Stalin, med katastrofale følger, ikke våget stolte på.

Fire år senere ble Sorge avslørt og til sist henrettet i Tokyo. Hans siste ord med repet om halsen er også kjent: «Den røde armé! Det internasjonale kommunistparti! Det sovjetiske kommunistparti!»

Da hadde han forandret Ursulas liv for alltid.

Det var Sorge som vervet henne som spion; det var Sorge som ga henne navnet Sonya, en snedig kompliment og et hint om hennes enestående evne til ikke å vekke oppsikt, være usynlig, være en «sleeper»: På russisk kan Sonya bety «syvsover».

De elsket å råkjøre med motorsykkel.

Fra overklassen

Som datter av Tysklands fremste demograf, med aner fra en framgangsrik jødisk familie innen børs og bank, vokste Ursula Kuczynski opp med velstand i Weimarrepublikkens kaotiske Berlin. Virvelvinden, kalte de henne.

Ursula meldte seg inn i det tyske kommunistparti, med en drøm om revolusjon og rettferdighet.

Da drømmen ble knust av Hitler, reiste hun til Kina med arkitekten Rudolf Hamburger, som lenge skulle bli en trofast og oppofrende ektemann.

Ursula var virkelig en virvelvind, hun var vagant og verdensomseiler.

Hun rømte fra det nazifiserte Tyskland til det revolusjonære Kina, til spionskolen «Spurven» i Moskva, til Polen, Sveits og – endelig – til England med Len Burton, som også var spion.

Diktning og sannhet

Lenge var jeg i tvil om Macintyres troverdighet som forfatter. Han gjengir mange detaljer og dialoger som ingen i dag kan kontrollere. Men forfatterens lakoniske etterord og grundige bibliografi virker overbevisende.

Etter 400 sider fortettet spenning, oppgir Ben Macintyre sin viktigste kilde: Selvbiografien som Ursula Kuczynski utga i Øst-Tyskland 1977, dit hun reiste da fysiker-kilden hennes, Klaus Fuchs, ble arrestert vinteren 1950. Originalmanuset med Stasi-sensorenes strykninger og forfatterens bemerkninger er oppbevart i Berlin. Ursula Kuczynski, alias Sonya, oberst i Den røde armé og en av Stalins beste spioner, ble med årene en flittig forfatter under sitt nye navn Ruth Werner; hun utga 13 skjønnlitterære bøker, mange bygd over egne opplevelser.

Ursula overlevde, slik Macintyre skriver, mirakuløst alle de tre mennene hun fikk barn med: Den lojale arkitekten Rudi, den revolusjonære sjømannen Patra og den gode kameraten og livsledsageren Len.

Men mannen i sitt liv hadde Virvelvind funnet i 1931, da hun raste gjennom Shanghai bakpå en brølende motorsykkel. Minnet om Richard Sorge bevarte hun i alle år som et innrammet fotografi på sitt arbeidsværelse i Berlin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer