Hustad etter «Salongen»-påstand om villedende markedsføring: - Det driter jeg langt oppi

NRKs kulturredaktør: - Minner om at det vi diskuterer er satire.

BOIKOTTER NRK: Journalist og forfatter Jon Hustad forteller at han har fått støtteerklæringer på Facebook etter at han sto fram med sin NRK-boikott. Han tar det ikke tungt at «Salongen»-programlederne Christine Lossius Thorin og Ragnhild Laukholm Sandvik mener han bidrar til villedende markedsføring av programmet deres. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
BOIKOTTER NRK: Journalist og forfatter Jon Hustad forteller at han har fått støtteerklæringer på Facebook etter at han sto fram med sin NRK-boikott. Han tar det ikke tungt at «Salongen»-programlederne Christine Lossius Thorin og Ragnhild Laukholm Sandvik mener han bidrar til villedende markedsføring av programmet deres. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Onsdag publiserte «Salongen»-programlederne Christine Lossius Thorin og Ragnhild Laukholm Sandvik et innlegg der de svarte på den siste tidas kritikk mot programmet deres.

I forrige uke meldte nemlig Dagbladet at flere medie- og samfunnsprofiler ikke lenger vil stille opp når NRK inviterer til debatt, fordi de reagerer så sterkt på behandlingen av Asle Toje i et satirisk innslag i P2s «Salongen».

Siden har politikere både på venstre- og høyresida gitt uttrykk for at totalavvisning av NRK på grunn av et satireinnslag er å gå for langt.

Dehumanisering I sitt innlegg skriver blant annet Thorin og Sandvik at det er et «mysterium hvordan Jon Hustad greier å høre at Asle Toje blir «stemplet som nazisvin» i Salongen»:

«Det er forbausende følsom og fantasirik lytting, særlig av en så faktaorientert journalist som Hustad. Heldigvis ligger innslaget for all fremtid i NRKs radiospiller på radio.nrk.no for alle som vil prøve selv.» skriver programlederne blant annet.

Journalist og forfatter Jon Hustad har følgende å si til «Salongen»-programledernes utspill:

- I den «ranten» som de hadde med Asle Toje, sa de at de som var for å ta imot flyktninger selv kunne gå tur med dem og lufte dem. Da gjør du flyktninger til noen bikkjer, og tillegger Asle Toje den meninga, sier Hustad.  

- Hvis du leser framstående naziforskere, for eksempel Hitler-biografen Kershaw, vet du at et av de fremste kjennetegnene ved fanatisme er dehumanisering. Og hvis ikke det å måtte gå tur og lufte flyktninger er dehumanisering så vet ikke jeg hva dehumanisering er.  

«Sjitprogram» Hustad forteller at han har fått støtteerklæringer på Facebook etter at han sto fram i Dagbladet med sin NRK-boikott.  

- Det er veldig mange som mener at NRK er veldig venstrevridd, og at «Salongen» er et «sjitprogram», sier han.

REAGERER: Asle Toje sier at han aldri kommer til å stille i P2s «Salongen». Foto: Scanpix
REAGERER: Asle Toje sier at han aldri kommer til å stille i P2s «Salongen». Foto: Scanpix Vis mer

- I innlegget sitt etterspør Thorin og Sandvik krav bak boikotten. Hva er eventuelt ditt krav?

- Jeg gidder ikke å stille opp lenger, andre kan gjøre akkurat som de vil. Jeg har ikke noen allmenn oppfatning om at folk skal la være å stille hos NRK.

- Hva må til for at du selv skal takke ja til NRK igjen?

- At de ber Toje om unnskyldning, sier Hustad først, før han legger til:

- Jeg vet faktisk ikke. Jeg er nokså lei av NRK. Hvis de ber om unnskyldning stiller jeg hvis jeg finner det relevant.

At Thorin og Sandvik mener han bidrar til «direkte villedende markedsføring av Salongen» faller ham ikke veldig tungt for hjertet:

- Det driter jeg langt oppi, kvitterer Hustad.

- Må bare holde på - De som tror at dette handler om en boikott tar feil. Jeg velger å ikke stille opp i medier hvor jeg føler jeg blir dårlig behandlet, sier Asle Toje til Dagbladet i forbindelse med «Salongen»-programledernes innlegg.

Toje, som er forskningsleder ved Nobelinstituttet, sier at han har «ingen ting å tilføye når det gjelder «Salongens» unike form for satire».

- De må bare holde på.

- Kommer vi noen sinne til å høre deg i «Salongen»?  

- Jeg kan love at du aldri kommer til å høre meg i «Salongen», sier Toje og ler.

Satire Kulturredaktør Hege Duckert i NRK sier til Dagbladet at hun tar Jon Hustads synspunkter til etterretning, og minner om at det som diskuteres er satire.

Duckert synes det er synd at Asle Toje sier at han aldri vil stille opp i «Salongen».

- Vi vil gjerne ha så mange forskjellige stemmer inn som mulig, sier kulturredaktøren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram