Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hustruene på middagshøyden

- Det er altfor tidlig å rulle inn puppen ennå, sier det 50-årige bursdagsbarnet Mie med full tilslutning fra medsøstrene Heidrun og Kaja, 17. mai er det og allting. Kort sagt - Hustruene er her igjen.

Regissør Anja Breien og hennes medforfattere og skuespillere Anne Marie Ottersen (Mie), Frøydis Armand (Heidrun) og Katja Medbøe (Kaja) har altså nådd livets mye omtalte middagshøyde. Vi kan melde at damene runder 50-årsbøya i meget god dagsform, muntre men ikke udelt lystige når de etter hvert bryter opp fra venninnefesten på innleid selskapstrikk og begynner å se nærmere på hverandre og seg selv.

Tre livsfaser

Dette unike filmprosjektet, påbegynt for drøye tjue år siden, lar oss følge tre kvinner i (hittil) tre livsfaser: Den lekne «Hustruer» beskrev trioen i kvinneåret 1975, det lå optimisme og feminisme i lufta. «Hustruer - 10 år etter» fra jappeåret 1985 foregikk under en lav desemberhimmel med trioen relativt materielt uskadd, men med labile forbindelser til respektive familier og menn. I «Hustruer III» har de så småningom nådd bestemorsalderen, og når de igjen gjør opp status over ekteskap, samlivsbrudd, nye forhold, barn og jobb, er det i erkjennelsen av at tida er et enda kosteligere knapphetsgode enn da de sist møttes. Ett døgn

Ett døgn

Ellers har det vel gått dem tålig bra? Mie er rektor i en barneskole og har ekstra 17. maiplikter å løpe til og fra - men som den mest «strukturerte» av dem rekker hun også en hyrdestund i friluft med sin nye mann. Kaja har en noe ubestemmelig bruktforretning og en senil mor. Heidrun har beveget seg lengst fra den patente borgerlighet, utprøver «alternative» samlivsformer og strever med et skriveprosjekt. Som i de to foregående filmene samler Anja Breien handlingen i tid stramt rundt ett døgn eller så, og jeg mener hun beveger seg i «rommet» med enda større letthet enn før. Hennes tre aktriser byr fortsatt generøst på skarpsyn og humor i sine rolleskikkelser. Fotograf Halvor Næss fanger treffsikkert oslo\'ske eks- og interiører. Og stadig dreier det seg om en human comedy et godt stykke unna hr. Ibsen - og som også denne gang byr oss øyeblikk av innett alvor og vel anbrakt komikk. Siste bilde viser vår dametrio i ballong høyt over hovedstaden, drivende for hvilke vinder? Den som lever, osv. Sees vi i 2006, da - ?

Verneverdige hustruer

Den første av Anja Breiens «Hustruer»-filmer kom i 1975. Foruten de faste damene deltok Helge Jordal og Sverre Anker Ousdal. Filmen er erklært verneverdig av UNESCO.