Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva betydde Astrid Lindgren for deg?

Dagbladet har spurt et utvalg av norske forfattere om hvilken betydning har Astrid Lindgren har hatt for dem, og hvilken betydning hun har hatt for dem personlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne-Cath. Vestly:

- Astrid Lindgren var blitt veldig gammel, og jeg hadde hørt at hun var dårlig. Det var en forstokkethet at hun ikke fikk Nobelprisen. Vi ville så gjerne at hun skulle ha fått den, sier Vestly.

- Lindgren skrev bøker som både voksne og barn har hatt glede og opplevelse av. Jeg er glad for at bøkene skal leve lenge, lenge etter henne i mange land.

Vestlys egen favoritt blant Lindgrens bøker er «Mio min Mio».

- Jeg tror at hun skrev av seg mye sorg og lengsel i bøkene sine sammen med humoren og eventyret.

Vestly leste først bøkene til sin svenske kollega i voksen alder.

- Jeg er alltid forsiktig med å lese barnebøker, jeg er redd for påvirkning. Vi har aldri hilst på hverandre, sier Vestly.

Gro Dahle, forfatter:

- Jeg leser og opplever henne i mange dimensjoner, det store spennet utmerker Astrid Lindgren. Nettopp dette, at hun kan leses på flere plan, gjør henne til mitt ideal som barnebokforfatter, hun gir noe til alle aldrer. Som barn leste jeg Pippi i filler, nå leser jeg Astrid Lindgren for mine egne barn, og ser så tydelig også de triste og tragiske dragene i hennes diktning.

Jo Nesbø, forfatter:

- Hun tok moralismen bort fra barnelitteraturen, da tenker jeg i første rekke på Pippi Langstrømpe. Som voksen leser er jeg slått av bredden i hennes forfatterskap. Sterkest inntrykk på meg gjorde «Brødrene Løvehjerte»; det er et dristig prosjekt å bringe et tema som døden inn i barnelitteraturen. I mine øyne var Astrid Lindgren den største skandinaviske forfatter i sin generasjon.

Jo Giæver Tenfjord, forfatter og oversetter:

- Astrid Lindgren har betydd uendelig meget for barnelitteraturen. Hun har så mange farger på sin palett, har skrevet så mye forskjellig og er en meget stor forfatter. Det betyr noe for barnelitteraturen å ha så gode forfattere. Hun sa at hun skrev for barnet i seg selv, og det klarte hun. For meg har hun betydd utrolig mye. Som forfatter har jeg lært mye av å oversette bøkene hennes, og vi var venner i 60 år.

Klaus Hagerup, forfatter:

- Astrid Lindgren er en stor og viktig del av min barndom, sier forfatteren Klaus Hagerup. - Jeg tenker ofte på hvor allsidig hun er, så mange forskjellige sinnssteminger hun kunne skape med bøker som «Pippi Langstrømpe», «Barna i Bakkebygrenda» og «Mio min Mio». Ved siden av Tove Jansson er hun det store navnet i barnelitteraturen.

Erlend Loe, forfatter:

- Foreldrene mine leste høyt fra Astrid Lindgren da jeg var barn. Hun har betydd svært mye for meg. Som voksen forsto jeg hvor banebrytende hun var.

For ei tid tilbake foreslo jeg offentlig at Astrid Lindgren burde få Nobels litteraturpris. Når ikke hun skulle få den, er det umulig å gi Nobelprisen til noen barnebokforfatter. Det viser at denne litteraturen ikke blir tatt på det alvor den fortjener.

Tor Åge Bringsværd, forfatter:

- Jeg finner ryktet om Astrid Lindgrens bortgang sterkt overdrevet. At hun for tida er i himmelen, betyr slett ikke at hun er død. For mennesker som Astrid Lindgren dør ikke. De vil bestandig rusle omkring i vårt indre landskap, vi vil alltid ha dem i nærheten. Som leser er jeg takknemlig for nesten alt hun har skrevet. Som forfatter er jeg mest takknemlig for at hun (og Tove Jansson!) lærte meg at det går an å bygge bru mellom generasjonene.

VIKTIG DEL AV BARNDOMMEN: Mener Klaus Hagerup.
HAR LINDGREN SOM IDEAL: Gro Dahle.
SKREV FOR BARNET I SEG SELV: Sier Jo Tenfjord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!