Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva blir det neste «Lost» eller «Prison Break»?

Her er høstens nye, store serier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Studio 60 on the Sunset Strip» er laget av Aaron Sorkin, som også skapte «Presidenten», og store stjerner som Matthew Perry fra «Friends», Bradley Whitford fra «Presidenten» og Evan Handler fra «Sex & Singelliv» har sentrale roller.

Serien er også full av smart, kjapp dialog og intelligente plots, og kritikerne elsker den. Likevel kommer den garantert til å bli tatt av lufta med en gang, om ikke den leverer nok seere til NBC.

Denne uka starter tv-høsten for alvor i USA. Alle kanalenes drøm er å få den neste «Lost», «Prison Break» eller «Sopranos», men for hver suksess er det fem serier som blir kansellert. Konkurransen har aldri vært hardere.

- Fullstendig nådeløst

En av dem som liker «Studio 60 on the Sunset Strip» er Nina Lorgen Flemmen, innkjøpssjef i TVNorge. Hun så en smakebit på en tv-messe i Los Angeles i sommer, men har ikke bestemt seg for hvilke serier kanalen skal kjøpe inn enda. Hun vil først se an hva som fungerer, og hva som blir kansellert i USA.

- Det er fullstendig nådeløst. Kanalene kan bruke millioner på markedsføring, og likevel kansellere etter to uker om det ikke går bra. Det er til en viss grad forståelig: Folk har blitt vant til filmkvalitet på tv, og serier har dermed blitt fryktelig dyre å lage, forteller hun til Dagbladet.no.

I tillegg til «Studio 60» likte Lorgen Flemmen også «The Nine» (premiere 4. oktober) og «Ugly Betty» (28. september).

- «Ugly Betty» handler om en mindre pen jente som får jobb i et moteimperium. Hun er kjempeflink, men ser ikke ut, og er den eneste som sjefen ikke vil feie over. Her har amerikanerne tatt et manus fra en søramerikansk såpeopera, og gjort den om til en ukentlig dramaserie, sier Lorgen Flemmen.

TIPPES TIL SUKSESS: «Studio 60 on the Sunset Strip» er en av de mest påkostede nye seriene, og har også fått glimrende kritikk. Serien må imidlertid levere seere, om den skal overleve. FOTO: CBS
TIPPES TIL SUKSESS: «Studio 60 on the Sunset Strip» er en av de mest påkostede nye seriene, og har også fått glimrende kritikk. Serien må imidlertid levere seere, om den skal overleve. FOTO: CBS Vis mer

Få komedier

Jerry Bruckheimer er som regel en sikker vinner, og hans etterlengtede nye serie «Justice» hadde smugpremiere i begynnelsen av september.

- Når det gjelder komiserier, har jo tv-selskapene jaktet den neste «Friends» siden serien la ned. Det er ikke så veldig mye nytt som holder mål, men jeg tror «The Class» vil gjøre det bra.

Amerikanske tv-selskaper har en tendens til å løpe i flokk, og lenge skulle alle lage spenningsserier etter modell av «Lost». I år er det andre trender som gjelder.

- Det er veldig mye drama som handler om menneskelige forhold, forteller Lorgen Flemmen.

Mørkt for «Jericho»

For de som driver nettsiden Brilliant But Cancelled, er det helt uinteressant hvilke serier som kommer til å gå bra i høst. Siden har derimot fokus på hvem som først blir kansellert av tv-selskapene, og nå har siden en stor konkurranse der leserne skal gjette hvem som først går av lufta.

Serien «Men In Trees» med Anne Heche er favoritt til først å få smake øksa, etter at en trailer på ABC i forrige uke fikk mer enn en tredjedel av seerne til å skifte kanal.

image: Hva blir det neste «Lost» eller «Prison Break»?

Og ABC har tidligere vist at de kan være nådeløse, blant annet ved å kansellere en komiserie med Heather Graham etter bare én sendt episode i fjor.

Også CBS-serien «Jericho» kan ligge tynt an. Serien er en mørk fortelling om noen overlevende etter et atomangrep i Kansas. Sharianne Brill, tv-analytiker for Carat USA, beskriver sendetidspunktet (klokken 20 onsdag kveld) som et bermudatriangel for CBS.

- Det fungerer aldri. Og nå har bermudatriangelet fått en serie om et atomangrep.

Seriene «Shark», «Smith», «Kidnapped» og «The Nine» har høyest odds for å bli kansellert, og er dermed de seriene flest har tro på.Få en oversikt over høstens seriepremierer i USA på den svenske bloggen The House of Ideas
.

• Hvilken av de nye seriene gleder du deg mest til? Skriv i kommentarfeltet under.

TIPPES TIL SUKSESS: James Woods spiller advokaten Sebastian Stark i «Shark».
TIPPES TIL SUKSESS: Serien «The Nine» med Chi McBride.
KAN BLI TATT AV LUFTA: «Men In Trees» med Anne Heche er en av favorittene til å bli tatt av plakaten.
TIPPES TIL SUKSESS: Skuespiller America Ferrera i «Ugly Betty».