Hva blir resultatet når en barnebokforfatter slår seg sammen med en politispaner?

Tett og realistisk krim fra Oslos underverden.

KRIMPAR: Forlaget har skaffet dem et pressefoto som må sies å være et krimforfatterpar verdig, når tidligere politispaner Johnny Brenna (t.v.) og barnebokforfatter Sigbjørn Mostue nå har slått seg sammen for å skrive krimroman fra Oslos underverden. Foto: CAPPELEN DAMM
KRIMPAR: Forlaget har skaffet dem et pressefoto som må sies å være et krimforfatterpar verdig, når tidligere politispaner Johnny Brenna (t.v.) og barnebokforfatter Sigbjørn Mostue nå har slått seg sammen for å skrive krimroman fra Oslos underverden. Foto: CAPPELEN DAMMVis mer

ANMELDELSE: En barnebokforfatter slår seg sammen med en ekspolitimann og skriver krim. Jeg vet ikke hvem som har gjort hva, men det er naturlig å se for seg at Mostue har hatt ansvaret for skrivingen, Brenna for det spaningsfaglige — og at plottet er utviklet i fellesskap. Resultatet er ifølge forlaget en realistisk krim om livet som spaner.

Jeg har ikke spanet mye i mitt liv, men noe sier meg at de har lykkes.  

Operasjon Helena

Hva blir resultatet når en barnebokforfatter slår seg sammen med en politispaner?

Plottet i «Operasjon Helena» gjenspeiler antakelig spanernes virkelighet temmelig godt. Oslo er en liten by. Det ene henger sammen med det andre, også i de kriminelles verden. Derfor er det ingenting som er mer avgjørende for en spaner enn et bredt kontaktnett.

Dette vet bokens gode hovedpersoner Axel Th. Munthe og Torbjørn «Tobben» Tollefsen. Dagene deres går med til å pleie kontakter og holde seg oppdatert på hva som rører seg blant skurkene. Når vi møter dem første gang er de i ferd med å rulle opp en stor herioninnførsel. Så blir informanten deres drept, og mye tyder på at aksjonen vil gå i vasken. Kort tid etter blir datteren til en forretningsmann fra Bygdøy kidnappet. Axel og Tobben blir beordret til å prioritere jakten på jenta, men snart avdekkes det forbindelseslinjer mellom sakene. Dermed er det duket for action, og den er i det store og hele både troverdig og underholdende.  

En vanlig dag på jobben

«Operasjon Helena» har sine svakheter.

Beskrivelsene av Oslo er tidvis oppramsende og leksikalske og byr på få originale perspektiver. Axels forhold til den mørke skjønnheten Noor er en bihistorie vi har lest hundre ganger før i norsk krim. Den bidrar ikke til å belyse verken Axel eller handlingen for øvrig. Når spaningen er så spennende, ville leseren klart seg godt uten kjærlighet.

Skal vi tro forfatterne er ikke spaningsyrket noe for den innadvendte og bedagelige. Verken Axel eller Tobben opplever et normalt døgn i løpet av bokens 300 sider. Hver gang det åpner seg en mulighet for en halvtime på sofaen ringer mobilen og våre helter må hoppe i skoene og kaste seg i bilen. Heldigvis, kan man kanskje si, for det er på jobben de er best.