Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Venstres landsmøte

Hva er det Abid Raja driver med?

Vi skjønner hva den aspirerende lederen vil, men selv skjønner han lite av hvordan han skal få det til.

KATASTROFETALL: Venstre har allerede vært nede og snust på en-tallet på målingene. Forklaringen kan finnes blant annet i personkonflikter, løftebrudd og en åker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STJØRDAL (Dagbladet): Den avvæpnende tonen ble forsøkt satt bare minutter etter Trine Skei Grandes og Abid Rajas entre. Mens de stridende parter jobbet seg gjennom forsamlingen på vei mot første benk, ljomet «We are the world», skrevet av den dagsaktuelle Michael Jackson, over høyttaleranlegget.

Det var nok tilfeldig, men like fullt treffende. Partiet kan unektelig trenge litt u-hjelp. For det tredje året på rad har opptakten til Venstres landsmøte vært preget av splid. Og som vanlig spilles hovedrollene av sittende partileder Grande og aspirerende partileder Raja.

Tidligere denne uka skrev jeg at jeg ventet begravelsesstemning her i helga. Venstre er i krise. Det som skal være et politisk verksted før kommunevalget, er en samling av frustrerte tillitsvalgte som ser partiet stupe på meningsmålingene.

Person står i veien for politikk. Regjeringskompromisser står i veien for Venstre. Selv fylker der Venstre opplever medlemsvekst og god oppslutning, er den gode stemningen overskygget av partiets «alvorlige situasjon» nasjonalt, for å låne partilederens beskrivelse.

Forventningene om nedtur ble ikke innfridd før den formelle konstitueringen av landsmøtet. Ingenting er bedre egnet til å ta piffen ut av en forsamling enn 40 minutter med godkjenning av dagsorden og program.

Åpningen var imidlertid et fyrverkeri. Etter en obligatorisk hyllest av Trøndelag (fra Venstre-politikere fra Trøndelag), jernbanen og Marit Bjørgen, danset og sang delegatene til et orkester fra Studentersamfundet.

Det er nesten overraskende hvor sprudlende politikere kan være selv om verden faller fra hverandre. Men selv Titanics ferd mot bunnen ble jo tonesatt.

LANDSSTYREMØTE: Trine Skei Grande sier hun ikke har fått meg seg Raja-videoen «alle» snakker om, og at videoen ikke var grunnen til at Abid Raja ikke ble nevnt under landsmøtetalen. Reporter/video: Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

Mens orkesteret marsjerte ut til «When the saints go marching in», drev tankene mine til den mindre helgenen-aktige fraksjoneringen fra Abid Raja. Den Stein Erik Hagen-sponsede politikeren posisjonerer seg tilsynelatende som det synkende skipets arvtaker.

Strategien virker å være undergraving av partilederens autoritet ved enhver mulige anledning. Utfallene tar aldri kraften eller formen av et nådestøt. Det er en jevn strøm av små stikk.

Da han torsdag ble spurt av TV2 om han håper Grande fortsetter som leder etter 2020, svarte han blant annet at «det er noen teknikaliteter. Jeg tror ikke vi skal forskuttere det nå.»

Da han ble spurt om han syns Grande gjør en god jobb som leder, svarte han bare at «hun gjør en god jobb som kulturminister.»

Hvis Raja får fortsette som nå kan Trine Skei Grande dø av tusen små kutt. Ikke fordi angrepene er spesielt rammende, men fordi Rajas stadige utfall fratar Grande arbeidsroen et parti trenger - i medgang som motgang. Bare spør Jonas Gahr Støre. Eller Liv Signe Navarsete.

Da hjelper det ikke at Raja framstår som en angrende synder etterpå. Til TV2 sa han at Venstre ville vært et tosifret parti «hvis alle jobbet like hardt som Trine.» For Raja er Grande leder. «[..] frem mot valget og etter valget.»

Helt til hun ikke er det lenger.

Venstre-folk som foretrekker Grande over Raja står i en kinkig situasjon: De ser med ublide øyne på formen og timingen lederkampen tar, men erkjenner samtidig at Raja er uvurderlig for partiet. Ingen har et blikk for oppmerksomhet som han. Få har et like godt velgertekke. Spør du den jevne nordmann om hvilke Venstre-politikere de har hørt om, svarer de to: Trine Skei Grande, og Abid Raja.

Få i Stjørdal sier noe annet enn at Raja er en viktig ressurs for partiet når han er på sitt beste.

Det er derfor flere, også hans sympatisører, undrer seg over strategien han har valgt. Hvis han spiller kortene rett, er Raja en mulig lederkandidat den dagen Grande takker for seg. I mellomtida er han et hett navn til et av nestledervervene.

Men ved å skape konflikter rett før landsmøtet, og bare måneder før kommunevalget, senker han skipet han ønsker å styre. Det er svak politisk manøvrering fra en mulig partileder, og en kurs som han vinner få venner på under dette landsmøtet.

Det er ikke rart flere spør seg: «Hva er det Abid Raja driver med?»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!