DEBATT

Hva er det de driver med oppe i Tromsø?

Åtte år, 30 millioner kroner i året, 40 ansatte. Og vi får null kunnskap tilbake.

PÅ JORDET: Nasjonalt senter for biosikkerhet i Tromsø - GenØk - har stått bak en rekke kontroversielle forskningsprosjekter, blant annet på helsevirkningene av å spise genmodifisert mais. - Problemet er at GenØk heller ikke hjelper til med å tette kunnskapshullene. De bidrar heller bare til ytterligere forvirring. Og det er mange som hører på dem, skriver spaltist Øystein Heggdal.
PÅ JORDET: Nasjonalt senter for biosikkerhet i Tromsø - GenØk - har stått bak en rekke kontroversielle forskningsprosjekter, blant annet på helsevirkningene av å spise genmodifisert mais. - Problemet er at GenØk heller ikke hjelper til med å tette kunnskapshullene. De bidrar heller bare til ytterligere forvirring. Og det er mange som hører på dem, skriver spaltist Øystein Heggdal. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det har egentlig vært overraskende stilt etter Folkeopplysningens program om genmodifisert mat. Men ett lite forskningsmiljø oppe i Tromsø var uten med en liten notis der de klaget på manglende nyanser i programmet. Forskerne tilhører GenØk – nasjonalt senter for biosikkerhet, og de synes de burde ha kommet til orde for å fortelle seerne at det ikke er vitenskapelig konsensus omkring helse- og miljørisiko ved bruk av genmodifiserte organismer (GMO).

Nå vil jeg kanskje tro at de fleste som slipper unna å havne på John Oppsahl-siden av Folkeopplysningens kritiske blikk burde trekke et lettelsens sukk, men så ikke GenØk altså. Men som Lasse Nederhoed i Teddy TV sa til meg; «hadde vi skulle gått løs på GenØk, måtte vi viet ett helt program til dem. For der oppe er det noe veldig rart.»

Hvem er så GenØk, og hva er det de driver med?

Norsk institutt for GenØkologi (GenØk) ble stiftet i 1998, som en ideell uavhengig stiftelse og holder til i tilknytning til Universitetet i Tromsø. I 2006 fikk de utvidet sitt mandat da Kristin Halvorsen og den rød-grønne regjeringa gjorde dem til nasjonalt senter for biosikkerhet. Deres visjon er trygg bruk av bioteknologi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer