Hva er det egentlig å konkurrere?

Mye forskjellig, viser det seg i Dag Hessen og Thomas Hylland Eriksens bok.

EKSEMPEL: En skildring av Bjørge Lilleliens revolusjonerende innsats som sportskommentator er et av høydepunktene i Dag Hessen og Thomas Hylland Eriksens bok om konkurranse. Foto: ODD H. ANTHONSEN
EKSEMPEL: En skildring av Bjørge Lilleliens revolusjonerende innsats som sportskommentator er et av høydepunktene i Dag Hessen og Thomas Hylland Eriksens bok om konkurranse. Foto: ODD H. ANTHONSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Denne anmeldelsen står på trykk flere uker etter at boka kom ut. Anmelderen har tapt kappløpet om å være først ute. Ikke nok med det: Mens dette skrives, blir en enda nyere bok av Thomas Hylland Eriksen anmeldt i avisene.

Anmelderen er dobbeltsent ute, enda han synes han har vært effektiv. Det minner om å spurte på en tredemølle, og det er det denne boka handler om.

Fortere og fortere Duoen Eriksen/Hessen har jobbet sammen før: «Egoisme» fra 1999 var et overbevisende forsøk på å vise at perspektiver fra naturen og kulturen bør møtes langt oftere enn de pleier. I oppfølgeren «På stedet løp» leverer sosialantropologen og biologen en heseblesende utlegning av hva konkurranse er, hvorfor vi ikke hadde klart oss særlig bra uten, og hvorfor vi likevel er nødt til å temme konkurransen iblant.

Det handler om «tredemølleparadokset», hvordan man stadig må løpe fortere for å beholde plasseringen, enten man er idrettsutøver, forsker, produktdesigner eller bare en ganske alminnelig mann eller kvinne som konkurrerer om andres oppmerksomhet.

Donald Duck Konkurransen gjennomsyrer naturen, og som det heter i forordet: «Det kan minne om en naturlov også for samfunnet, og spørsmålet er om det er godt eller dårlig, eventuelt ingen av delene, om det er uunngåelig og om det i det hele tatt kan reguleres til det beste for menneskeheten og dens omgivelser».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer