Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva er det egentlig med fanboys?

Frontkjemperne i konsollkrigen skyr ingen midler.

DET ER MANGE TYPER FANBOYS: Disse, fra filmen «Fanboys», er såkalte Trekkies - folk som ikke har så mye til overs for «Star Wars».
DET ER MANGE TYPER FANBOYS: Disse, fra filmen «Fanboys», er såkalte Trekkies - folk som ikke har så mye til overs for «Star Wars». Vis mer

||| I EN AV NÅTIDENS lengstlevende kriger, konsollkrigen, er det ingen vinnere. Men det er flust av tapere, og disse går under navnet fanboys.

Fanboys er ikke noe nytt nerdefenomen, ordet oppsto så tidlig som i 1919. Tidligere var begrepet knyttet til mer enn vanlig interesserte
fans av tegneserier og filmer — meningene har alltid vært sterke hvorvidt «Star Trek» eller «Star Wars» er best.

Du har Apple-fanboys, du har Intel-fanboys - men den nye generasjonen fanboys er først og fremst opptatt av dataspill.

Svært opptatt.

DISSE UNGE GUTTENE (jenter, eller fangirls, har sin egen greie) har enten en Xbox 360 eller PlayStation 3, men aldri begge to. Pc- og Nintendo-fanboys finnes også i hopetall, men disse har de siste åra roet seg.

Hvert angrep på «deres» konsoll tas som et personlig angrep av en fanboy, det holder nemlig ikke å elske konsollen du selv eier — det føles nødvendig å hate andres.

Derfor går det sjelden pent for seg når kampene utkjempes på de digitale slagmarkene, debattforumene.

DA DET NORSKE nettstedet Gamer.no nylig gikk motstrøms og tildelte det ellers kritikerroste PlayStation 3-spillet «Uncharted 2: Among Thieves» sju av ti mulige poeng, brøt helvete løs på nettstedets forum. Klokka halv to på natta var over 800 folk aktive i tråden, og etter hvert flyttet diskusjonen seg ut av landet.

På nettstedet N4G.com ble den «negative» anmeldelsen slått opp som en stor nyhet, og flere hundre kommenterte saken. En norsk bruker skrev følgende: «Jeg er norsk, og jeg har aldri vært stolt av landet mitt — og dette gjør ikke akkurat ting bedre.»

GAMER.NO HAR VÆRT i kikkerten hos mange PlayStation 3-fanboys etter at de ga et annet PS3-spill, «Killzone 2», seks av ti poeng mens snittet fra andre anmeldere lå langt høyere. Slikt glemmes ikke lett av Sony Defence Force, som de mange PS3-fanboyene uoffisielt kalles.

Selv om disse gjerne ses på som verstinger, er det er ikke bare de som tar seg nær av det når noen rakker ned på deres konsoll.

Et spesielt sårt punkt for fanboys er de eksklusive spillene, som bare kommer på én konsoll. Da Xbox 360-fanebæreren «Halo 3» kom for et par siden, mottok spillet stort sett gode kritikker her til lands. Kristian Evensen i Spillmagasinet rullet på sin side en firer på terningen.

DET VAR Å BE OM bråk hos Xbox-fanboys: I kommentarfeltet under anmeldelsen haglet det med beskyldninger om at Evensen var en Xbox-hater.

Men tråden ble ikke stengt før de første drapstruslene dukket opp: «Skalk alle luker og flytt til jamaica Kritsian du har akkurat skrivd ned din egen henrettelse» og «kristian evensen burde dø».

- Folk har blant annet skrevet at jeg ikke burde vise meg på gata på noen år og kjøpe meg en skuddsikker vest, sa Evensen til Dagbladet etter hendelsen. Noen politianmeldelse kom aldri på tale. Fanboys bjeffer riktignok høyt, men de biter ikke.

KONSOLLKRIGEN ER tross alt ganske harmløs. De som faller fra gjør det fordi de vokser opp, eller fordi de oppdager at det er mulig med gode spill på andre plattformer også.

Og i motsetning til andre kriger, er det faktisk ganske underholdende å følge slagene fra sidelinjen.

FANBOY: «Comic Book Guy» fra The Simpsons er en fanboy av det lubne og sterkt selvrettferdige slaget - men han er hovedsaklig opptatt av tegneserier. Ill.: Fox Television
FANBOY: «Comic Book Guy» fra The Simpsons er en fanboy av det lubne og sterkt selvrettferdige slaget - men han er hovedsaklig opptatt av tegneserier. Ill.: Fox Television Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 842859581


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling