Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Emily Mandel har undersøkt bøker med «girl» i tittelen

Hva er det med denne «jenta» i boktitlene?

Hvis hun er funnet opp av en mannlig forfatter, er i hvert fall sjansene større for at hun ender opp død.

JENTA: Forfatteren Emily Mandel ville finne ut hvorfor girl stadig forekommer i boktitler. Foto: Mathieu Bourgois/Writer Pictures / NTB Scanpix
JENTA: Forfatteren Emily Mandel ville finne ut hvorfor girl stadig forekommer i boktitler. Foto: Mathieu Bourgois/Writer Pictures / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Girl on the train», «The Girl with the Dragon Tattoo», «Gone Girl». De engelske boktitlene der «girl» forekommer i tittel er mange. Veldig mange, fant den kanadiske forfatteren Emily St. John Mandel (37) ut.

Og bestemte seg for å finne ut hva det er med denne «jenta» som tydeligvis selger bøker, og som har poppet opp i hopetall både før og etter Stieg Larssons Millenium-trilogi ble oversatt til den engelske dragejenta.

Og til opplysning, vi har henne i ulike varianter i norske titler også, «Piken på toget» og «Flink pike» som eksempel.

810 jenter

Men tilbake til Mandel. Hun begynte å søke opp boktitler med «girl» for å finne ut hvem disse jentene var, og hva som gjorde at de stadig havnet på bestselgerlistene.

Selv skriver hun på nettstedet FiveThirtyEight at hun brukte databasen til Goodreads for å finne titlene.

Hun fant rundt 2000, og etter å ha fjernet kokebøker, barne- og ungdomsbøker, og bøker som nesten ikke solgte, satt hun igjen med 810 titler.

Jenter som dør

Så hva fant hun? Jo, for det første så er jenta veldig ofte en kvinne. I 65 prosent av tilfellene faktisk. 28 prosent var jenter og 7 prosent havnet i kategorien «ubestemmelig».

Og forfatteren av boka er også veldig ofte en kvinne. Ifølge The Guardian var tallet 79 prosent.

Men skulle det være sånn at forfatteren er en mann, ja så er sjansene større for at jenta ender opp død eller forsvunnet før siste side er lest.

Og tallene her: I bøkene til mannlige forfattere er 17 prosent av jentene døde og 15 prosent forsvunnet eller savnet. De kvinnelige forfatteren lar henne leve i 90 prosent av tilfellene.

Og hvorfor hun dukker opp så ofte, jo da er det enkle svaret at når noe først selger som hakka møkk, jo så melker man den kua man kan så lenge som mulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!