FOLKESYKDOM: Facebooks tentakler trykker bokstavelig talt på behov som ligger dypt i oss mennesker og nærmest som i et Skinner-eksperiment får man frigitt en liten dose av lykkehormonet dopamin hver gang e-brevene eller «likes’ene» kommer. Foto: NTB Scanpix.
FOLKESYKDOM: Facebooks tentakler trykker bokstavelig talt på behov som ligger dypt i oss mennesker og nærmest som i et Skinner-eksperiment får man frigitt en liten dose av lykkehormonet dopamin hver gang e-brevene eller «likes’ene» kommer. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Hva er det med Facebook som har gjort det så populært at vi deler det aller meste?

Den digitale folkesykdommen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er en kald oktoberdag i 1986 på rekruttskolen på Værnes. Soldattroppen med 19-20-åringer fra hele landet – de fleste 50–60 mil hjemmefra – står oppstilt med en felles spenningsfølelse ingen snakker om, men alle kjenner på. Befalet vet dette og tar seg usedvanlig god tid. Alle venter på at navnet deres skal bli ropt opp. Uke- eller månedslang venting er kanskje over – eller? Hva er det med denne følelsen og lengselen etter et brev eller noen ord fra sin venn eller kjæreste, mor eller far, søster eller bror, bestemor eller bestefar som stikker så dypt i oss. Hvordan kan noe så enkelt som et brev bety såpass mye for tilsynelatende tøffe gutter i militæret?

21 år senere er det sommer i New York. Man sender ikke brev lenger – man sender e-brev via Facebook. Den samme følelsen som ved brevet blir forsterket gjennom ansiktsmøter via bilder og video, samt at den søte duft av «likes» gir sosial anerkjennelse og et emosjonelt løft. Du blir verdsatt og anerkjent mange ganger for dag. Facebook’s tentakler trykker bokstavelig talt på behov som ligger dypt i oss mennesker og nærmest som i et Skinner-eksperiment får man frigitt en liten dose av lykkehormonet dopamin hver gang e-brevene eller «likes’ene» kommer.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn