Hva er det med mor?

Sår og velkonstruert ungdomsroman.

FORTVILET FORTIELSE:  Lærer Magnus Buen Halvorsen debuterer med en ungdomsroman om en gutt som savner far og ikke når frem til mor. Foto: OMNIPAX
FORTVILET FORTIELSE: Lærer Magnus Buen Halvorsen debuterer med en ungdomsroman om en gutt som savner far og ikke når frem til mor. Foto: OMNIPAXVis mer

ANMELDELSE:Tap er et tilbakevendende tema i ungdomsbøker: Tap av selvfølelse, tap av venner og foreldre.

I «Aston Martin» er far borte. Det tar en god stund før vi vet hvorfor. Først får vi fortellingen om en sint, ensom gutt.

Usynlig
Sverre bor sammen med moren. Hver dag sitter han i vinduskarmen og noterer bilene som kjører forbi. Han skal lage et flott søylediagram over bilmerkene. Moren vil bli stolt. Eller i det minste: Legge merke til at han finnes.

Debutant Magnus Buen Halvorsen lager et typisk ungdomsbokplot, der vi i tillegg til Sverre og den ikke responderende moren, møter de kjipe plageåndene, og vennen som ikke svikter. Og her er forelskelse. Den gir Sverre mot til å stikke hull på morens taushet.

Effektiv
Romanen har et effektivt språk, men svekkes av en tendens til å fortelle om, heller enn vise, Sverres følelser. Litt for ofte beskrives det indre kaoset uten at det vises i gutten handlinger og språk.

Dermed leser vi om, heller enn opplever Sverres desperasjon.

Hva er det med mor?

Det er flere veldig dramatiske scener her, og også noen stereotype innslag. De trygge, rundstykkebakende slektningene på landet, samt den «obligatoriske» fuglebegravelsen, er slike.

Litt vanskelig er det også å tro på morens plutselige omslag avslutningsvis.

Håp
Disse innvendingene skyves i bakgrunnen av noen særegne elementer i romanen: Beskrivelsen av omsorgssvik er vond og viktig, og tilbakeblikkene på ett øyeblikk mellom far og sønn, bevegende.

Avslutningen bekrefter opplevelsen av romanen som velkonstruert og fint tenkt.

Den åpner for at Sverre kan gi slipp på den innbitte biltellingen fordi begge foreldrene - i en viss forstand - kommer tilbake til ham.