Hva er det med mor?

Sår og velkonstruert ungdomsroman.

FORTVILET FORTIELSE:  Lærer Magnus Buen Halvorsen debuterer med en ungdomsroman om en gutt som savner far og ikke når frem til mor. Foto: OMNIPAX
FORTVILET FORTIELSE: Lærer Magnus Buen Halvorsen debuterer med en ungdomsroman om en gutt som savner far og ikke når frem til mor. Foto: OMNIPAX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE:Tap er et tilbakevendende tema i ungdomsbøker: Tap av selvfølelse, tap av venner og foreldre.

I «Aston Martin» er far borte. Det tar en god stund før vi vet hvorfor. Først får vi fortellingen om en sint, ensom gutt.

Usynlig Sverre bor sammen med moren. Hver dag sitter han i vinduskarmen og noterer bilene som kjører forbi. Han skal lage et flott søylediagram over bilmerkene. Moren vil bli stolt. Eller i det minste: Legge merke til at han finnes.

Debutant Magnus Buen Halvorsen lager et typisk ungdomsbokplot, der vi i tillegg til Sverre og den ikke responderende moren, møter de kjipe plageåndene, og vennen som ikke svikter. Og her er forelskelse. Den gir Sverre mot til å stikke hull på morens taushet.

Effektiv Romanen har et effektivt språk, men svekkes av en tendens til å fortelle om, heller enn vise, Sverres følelser. Litt for ofte beskrives det indre kaoset uten at det vises i gutten handlinger og språk.

Dermed leser vi om, heller enn opplever Sverres desperasjon.

Det er flere veldig dramatiske scener her, og også noen stereotype innslag. De trygge, rundstykkebakende slektningene på landet, samt den «obligatoriske» fuglebegravelsen, er slike.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer