BUSINESS MED TROND: Ikke noe tøys og tull da Trond Giske skulle oppsummere halvåret som har gått. Foto: Berit Roald / Scanpix.
BUSINESS MED TROND: Ikke noe tøys og tull da Trond Giske skulle oppsummere halvåret som har gått. Foto: Berit Roald / Scanpix.Vis mer

Hva er det som tynger Trond Giske?

Trond Giske strever med å komme i feriemodus.

— Vi går rett på sak, sa næringsministeren.

Og det gjorde han, gitt. Det var mandag, og Trond Giske hadde sin egen sommeravslutning for pressen med jordbær og is. Det høver seg for en som kanskje kan bli statsminister. Men Trond Giske var ikke helt dér. Han var ikke helt i feriemodus. Ute regnet det, og ministeren var en alvorlig direktør i en statlig bedrift, i mørk dress og blått slips. Bortsett fra bæra og et solbrunt ansikt med skjeggstubber, var det lite som minnet om ferieglede. Det var ikke noe flørting og tulling med publikum, ingen felles spørsmålssesjon med pressen. Det eneste han sa som var noe i nærheten av løssluppent, var noe med at bærene kunne være fra Sør-Trøndelag. (Det sa han i fjor også).

Pressefolkene stusset. Hva var galt? Dette var business med Trond. En kjapp oppramsing av årets milepæler. De var som følger:

• Det er kuttet i administrative utgifter i Innovasjon Norge. (Det har vært krevende).
• Verftspakken og nox-avtalen er videreført.
• En garantiordning for kraft er godkjent av ESA. (Det er mye viktigere enn det høres ut som).
• Revisjonsplikten for småbedrifter er borte.
• Han har kommet med en eierskapsmelding og reist landet og verden rundt med store delegasjoner.
• Han har fått i land handelsavtaler Serbia, Albania, Ukraina og Hong Kong. ( Hong Kong er nesten Kina, men ikke helt. )

— Vårt forhold til Kina er ikke helt det samme som før fredsprisen, sa Trond Giske.

Han fortalte om planene for neste år. Da skal de styrke eierskapsforvaltningen i departementet og dra i land avtalene med Kina, Russland, India og Indonesia. Forenkle mer og satse på moderne greier som bioteknologi, ikt, nanoteknologi og gruveindustri. Så var han i grunn ferdig snakka, men det var lov å stille spørsmål én og én.

Kjeder han seg litt, den tidligere kulturministeren? Var det dét? Den eneste nesten-kjendisen han hadde bilde av i presentasjonen sin, utenom Jens, var sjefen for det brasilianske oljeselskapet Petrobras. Jeg måtte spørre.

— Har du det bra?
— Ja. Har du hørt om den nye strategien for miljøteknologi?
- Nei.

Giske dro i slipsknuten. Prøvde hardt å komme ut av slipset og inn i modus. Jeg tror han kom dit etter hvert.

Klart det ikke er like gøy å være næringsminister som å være kulturminister. Det er gøyere på fotballkamp og festival enn på oppdrettsanlegg og gjødselfabrikk, det kan enhver tenke seg. Men Trond Giske gjør jobben. Fra kulturfeltet har han dratt med seg sin beste metode, en sosial og inkluderende stil. Bedriftene i Norge blir besøkt. Han vet hva de driver med. De blir tatt med på råd. De får være med til Brasil. Han finner på nye ting til verktøykassa. Litt kjedelige, voksne ting, som det ikke blir så mange presseoppslag av. Det må til, for en med ambisjoner. Men vi vil ha det smilet, også. Må ikke bli helt adm.dir.