DEBATT

Hva er det vi driver med når vi mener at seksåringer skal kunne velge kjønn?

Jeg håper unger slipper å bli transet fra 6-års alder.

DEBATT OM NY LOV: Forslaget til ny lov om juridisk kjønn har skapt debatt. Her gir artikkelforfatteren tilsvar til førsteamanuensis Janneke Van der Ros og Mikael Scott Bjerkeli, styreleder i Harry Benjaminstiftelsen. Foto: AFP PHOTO / GETTY IMAGES
DEBATT OM NY LOV: Forslaget til ny lov om juridisk kjønn har skapt debatt. Her gir artikkelforfatteren tilsvar til førsteamanuensis Janneke Van der Ros og Mikael Scott Bjerkeli, styreleder i Harry Benjaminstiftelsen. Foto: AFP PHOTO / GETTY IMAGES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I sitt tilsvar til min kronikk Kjønn er ikke en følelse, Bent Høie, skriver pensjonert førsteamanuensis Janneke Van der Ros at hun kan svare for helseministeren, og at arbeidet med lov om skifte av juridisk kjønn har vært omfattende og inkluderende. Van der Ros har utarbeidet rapporten «Alskens folk», en kvalitativ studie med fokusgruppesamtaler med 19 transpersoner, som sammen med en rapport fra en ekspertgruppe utgjør mye av kunnskapsgrunnlaget i lovprosessen.

Til tross for at Van der Ros har skrevet nevnte rapport, gir hun ikke svar på problemstillingene jeg tok opp. Hun fokuserer på lovprosessen som hun mener har vært god og at de som mener lovendringen har gått fort og uten videre analyse av samfunnskonsekvenser, ikke har fulgt med i timen. Men prosessen nådde ikke langt ut i offentligheten, på tross av at ny kjønnsforståelser angår alle. Også Scott Bjerkeli, styreleder i Harry Benjamin ressurssenter (HBRS) gir i sitt tilsvar Mennesker er ikke bare sine kropper, uttrykk for at det var særdeles lite diskusjon i det offentlige om den nye loven, og alt gikk veldig fort, og at loven ville vært tjent med en diskusjonen løftet mer ut i det offentlige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer