LAVE RENTER; HØYE PRISER: Boliglånsrenta har lenge vært svært lav, noe som har bidratt til stor prisvekst i boligmarkedet. Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt styringsrenta på 0,5 prosent under rentemøtet i dag. lørdag. - Renten vil stige. Når, og hvor fort det skjer, er vanskelig å vite, skriver spaltist Elin Reitan. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LAVE RENTER; HØYE PRISER: Boliglånsrenta har lenge vært svært lav, noe som har bidratt til stor prisvekst i boligmarkedet. Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt styringsrenta på 0,5 prosent under rentemøtet i dag. lørdag. - Renten vil stige. Når, og hvor fort det skjer, er vanskelig å vite, skriver spaltist Elin Reitan. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Hva er du villig til å ofre for å bli boligeier?

Det var ikke så kult å sitte i den lille leiligheten min, lørdagskveld etter lørdagskveld, og spise havregrøt og se en dårlige filmer på TV.

Meninger
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan Vis mer

For over ti år siden kjøpte jeg en leilighet på Torshov i Oslo. Etter en knallhard budrunde hadde jeg sikret meg en ettroms leilighet, som lå i femte etasje i en bygård uten heis. At leiligheten var bitte liten, svindyr og trengte oppussing brydde jeg meg ikke nevneverdig om. Jeg var i ekstase over mitt nye krypinn. Ikke minst fordi mitt nye hjem lå kun en spasertur fra et yrende restaurant- og uteliv på Grünerløkka. Nå kunne jeg virkelig nyte livet som ung i hovedstaden.

For å sikre meg drømmeleiligheten hadde jeg strukket den økonomiske strikken ganske langt. Men dette bekymret meg ikke. Jeg ofret det faktisk ikke en tanke. Ikke før utlånsrenten begynte å stige, og mine månedlige utgifter økte i takt med renteoppgangen.

På grunn av min stramme økonomi hadde selv små oppjusteringer i renten stor innvirkning på privatøkonomien, og livskvaliteten, min. Matbudsjettet krympet betraktelig. Jeg måtte kutte ut all form for shopping. Å reise bort var uaktuelt. Og jeg kunne ikke lenger nyte et sosialt liv med mine venner ute på byen. Det var for så vidt ingen dramatikk i dette, og jeg kan le litt av det i dag. Men jeg må innrømme at det ikke var så kult å sitte i den lille leiligheten min, lørdagskveld etter lørdagskveld, og spise havregrøt og se en dårlige filmer på TV.

Heldigvis var renteoppgangen kortvarig. Men det kunne gått mye verre. Renteoppgangen kunne fortsatt, og jeg har ofte tenkt på hvilke konsekvenser dette kunne fått for meg og min økonomi. Spesielt nå som rentefesten ser ut til å dabbe litt av tenker jeg tilbake til den tiden da jeg selv var ung og livskvaliteten min i stor grad var avhengig av om Norges Bank satte styringsrenten opp eller ned.

I dagens brennhete boligmarked tror jeg mange, spesielt unge, har strukket den økonomiske strikken langt for å realisere boligdrømmen. Dette har gjort økonomien deres sårbar for ytre påvirkninger. Et rentehopp kan få store konsekvenser, og påvirke livskvaliteten i negativ retning. Rett og slett fordi man får mindre å leve for.

Men det er lett å glemme dette. Spesielt nå som vi er blitt så godt vant med lave renter. I higen etter å bli boligeier er det lett å glemme hvor stor betydning en renteoppgang faktisk kan få for egen økonomi, og livskvalitet.

Stadig flere nordmenn tror boliglånsrenten vil stige i tiden fremover. Det viser en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført på oppdrag for Nordea. Her svarer 23 prosent at de tror rentene skal opp det neste året. Til sammenligning var det 14 prosent som svarte det samme i en tilsvarende undersøkelse i februar i år. Dette indikerer at stadig flere har tatt inn over seg at rentefesten ikke kan vare for evig.

Men det er fortsatt en del som har tro på at rentefesten forsetter. Spesielt blant de unge er renteoptimismen stor. Hele 14 prosent av de mellom 18 og 29 år tror boliglånsrenten vil kuttes ytterligere de neste tolv månedene. Blant de som er eldre tror i gjennomsnitt fem til seks prosent det samme.

At de unge er så optimistiske er egentlig ikke så merkelig. De har tross alt vært vitne til at boligprisene har steget raskt og kraftig, mens renten har falt jevnt og trutt. Det kan da være vanskelig å se for seg at renten kan stige, og det kraftig. Et rentehopp kan derfor komme som julekvelden på kjæringa for mange. Slik det gjorde for meg.

Selv har jeg aldri angret på at jeg kjøpte den leiligheten på Torshov. Men jeg hadde kanskje litt flaks. Jeg innser det. Å belage seg på flaks er ikke noe jeg anbefaler andre å gjøre. Da er det bedre å være litt føre var.

Er du førstegangskjøper er det heller lurt å belage seg på at renten skal opp. Renten vil nemlig stige. En eller annen gang i fremtiden. Når og hvor fort det skjer, er det vanskelig å vite. Du har sikkert hørt til det kjedsommelige at du ikke skal låne over evne. Det er et godt råd, som det er lurt å følge.

Jeg vil også oppfordre deg til å regne ut og tenke gjennom hva et rentehopp vil ha å si for din økonomi, livskvalitet og handlefrihet. Hvilket liv vil du få om renten øker? Hva må du gi slipp på om låneutgiftene dine øker? Hva er du villig til å ofre for å bli boligeier?