DEBATT

Hva er du villig til å ofre for å bli boligeier?

Det var ikke så kult å sitte i den lille leiligheten min, lørdagskveld etter lørdagskveld, og spise havregrøt og se en dårlige filmer på TV.

LAVE RENTER; HØYE PRISER: Boliglånsrenta har lenge vært svært lav, noe som har bidratt til stor prisvekst i boligmarkedet. Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt styringsrenta på 0,5 prosent under rentemøtet i dag. lørdag. - Renten vil stige. Når, og hvor fort det skjer, er vanskelig å vite, skriver spaltist Elin Reitan. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LAVE RENTER; HØYE PRISER: Boliglånsrenta har lenge vært svært lav, noe som har bidratt til stor prisvekst i boligmarkedet. Sentralbanksjef Øystein Olsen holdt styringsrenta på 0,5 prosent under rentemøtet i dag. lørdag. - Renten vil stige. Når, og hvor fort det skjer, er vanskelig å vite, skriver spaltist Elin Reitan. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For over ti år siden kjøpte jeg en leilighet på Torshov i Oslo. Etter en knallhard budrunde hadde jeg sikret meg en ettroms leilighet, som lå i femte etasje i en bygård uten heis. At leiligheten var bitte liten, svindyr og trengte oppussing brydde jeg meg ikke nevneverdig om. Jeg var i ekstase over mitt nye krypinn. Ikke minst fordi mitt nye hjem lå kun en spasertur fra et yrende restaurant- og uteliv på Grünerløkka. Nå kunne jeg virkelig nyte livet som ung i hovedstaden.

For å sikre meg drømmeleiligheten hadde jeg strukket den økonomiske strikken ganske langt. Men dette bekymret meg ikke. Jeg ofret det faktisk ikke en tanke. Ikke før utlånsrenten begynte å stige, og mine månedlige utgifter økte i takt med renteoppgangen.

På grunn av min stramme økonomi hadde selv små oppjusteringer i renten stor innvirkning på privatøkonomien, og livskvaliteten, min. Matbudsjettet krympet betraktelig. Jeg måtte kutte ut all form for shopping. Å reise bort var uaktuelt. Og jeg kunne ikke lenger nyte et sosialt liv med mine venner ute på byen. Det var for så vidt ingen dramatikk i dette, og jeg kan le litt av det i dag. Men jeg må innrømme at det ikke var så kult å sitte i den lille leiligheten min, lørdagskveld etter lørdagskveld, og spise havregrøt og se en dårlige filmer på TV.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer