DEBATT

Ulikhet:

Hva er egentlig Astrups Agenda?

Det er vanskelig å forstå hvorfor representanter for regjeringen arbeider for å så tvil om at ulikhetene i Norge er et voksende problem.

ØDELEGGENDE FOR DISKUSJONEN: At en statsråd fra Høyre feilaktig konstruerer en dramatisk opposisjon som «tegner skremmebilder» er ødeleggende for diskusjonen om ulikhet, skriver artikkelforfatter. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
ØDELEGGENDE FOR DISKUSJONEN: At en statsråd fra Høyre feilaktig konstruerer en dramatisk opposisjon som «tegner skremmebilder» er ødeleggende for diskusjonen om ulikhet, skriver artikkelforfatter. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er også overraskende ettersom regjeringens pågående arbeid med en egen Stortingsmelding om ulikhet vitnet om en erkjennelse av utfordringene ved den økende ulikheten. Håpet var derfor at meldingen faktisk ville innebære noen nye og kraftige satsinger som virkelig kan bidra til å redusere ulikhet og fattigdom.

At Astrup nå sår tvil om diagnosen på ny, er skuffende. Det kan gjøre det enda vanskeligere å foreskrive rett medisin.

I ett innlegg skrev utviklingsminister Nikolai Astrup (H) at forskjellene har vært mindre de siste åra sammenliknet med 10–15 år siden. Ved å bruke det mest brukte målet for økonomisk ulikhet, Gini-koeffisienten, sammenliknet jeg ulikheten sist tilgjengelig år (2016) med ulikheten både for 15 og 10 år siden. Begge regnestykkene viser at ulikheten har økt. Jeg brukte disse åra fordi Astrup selv brukte dem i sitt første innlegg.

I sitt svar har Astrup vært kreativ. Han har lagt sammen åra 2002–2006 og så sammenliknet snittet mot 2016. Da får han altså at ulikheten var større i perioden 2002–2006 enn i 2016. Akkurat hvorfor han velger disse åra skriver han ingenting om. Ei heller hvorfor han velger å sammenlikne et år (2016) mot et snitt av år (2002-2006). Hadde han tatt med også år 2001, ville han fått et langt lavere snitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer