- Hva er en cd?

Dag Solstad platedebuterer, men lurer på hva en cd er for noe.

70-ÅRSFEIRING: Forfatter Dag Solstad og Arve Kleiva har sittet i samtaler i tre uker - som skal resultere i en cd-utgivelse og ei bok. Foto.  Kristofer Sandberg
70-ÅRSFEIRING: Forfatter Dag Solstad og Arve Kleiva har sittet i samtaler i tre uker - som skal resultere i en cd-utgivelse og ei bok. Foto. Kristofer SandbergVis mer

(Dagbladet): - En plateutgivelse? Det har jeg ikke hørt noe om. Men det er sikkert ingen grunn til å si nei til det, sier Dag Solstad på telefon til Dagbladet.

Forfatter Arve Kleiva gjennomførte i sommer et svært omfattende intervju med Dag Solstad. Fem dager i uka, i tre uker, møttes de i Berlin, der Solstad eier en leilighet. Samtalene ble tatt opp på bånd, og til neste år planlegges det både en bokutgivelse og en cd-utgivelse på bakgrunn av intervjuene.

- Ja, jeg gjorde intervjuet. Og det var langvarig, sier Solstad.

Tonesettes
Cd-utgivelsen skal redigeres og fritt tonesettes av Per Aasmund Aarnes, og i prosjektbeskrivelsen som er sendt inn som søknad til Norsk kulturråd står det:

«Med utgangspunkt i Solstads forfatterskap snakker de om hvordan skrive, hvordan lese og - langt på vei - hvordan i det hele tatt gjøre seg forstått.»

- Ja, det høres rimelig ut, sier Solstad - når vi leser opp beskrivelsen.

- Er det første gang du er med på en cd?

- Sikkert, jeg vet ikke. Men jeg var i alle fall en av de første som ga ut en bok på cd rom, i sin tid, sier Solstad før legger til:

- Men, hva er en cd for noe?

- Det er det man gir ut musikk på for salg i butikk.

- Åja, det er det man kjøper når man skal ha musikk nå. Ja, jeg har så mye stående her, sikkert også noe sånt.

Gis ut på Aschehoug
Plata skal gis ut i forbindelse med Solstads 70-årsdag, 16. juli neste år.  Boka har arbeidstittelen «Blikket, Skammen, Forbrytelsen», og er en filosofisk anlagt studie av forfatterhøvdingens utgivelser.

Boka skal etter planen gis ut på Aschehoug forlag.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Arve Kleiva. Forlagssjef for skjønnlitteratur i Aschehoug, Trygve Åslund, vil på prinsipielt grunnlag ikke kommentere bøker som ennå ikke er på utgivelseslister.