RESPEKTERES:  "Det er en grunn til at vi har strenge flaggregler som regulerer bruken. Flagget vårt skal nemlig heises når anledningen er spesiell. Vi ærer flagget", skriver Vågard Unstad. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
RESPEKTERES: "Det er en grunn til at vi har strenge flaggregler som regulerer bruken. Flagget vårt skal nemlig heises når anledningen er spesiell. Vi ærer flagget", skriver Vågard Unstad. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Hva er en ekte patriot?

Å behandle det norske flagget som en logo man kan trykke på alt er å være med på å ødelegge den norske kulturen.

Jaså? Facebook-reklame for en klesbutikk som kaller seg «Patriotisk» og selger klær med det norske flagget på?

Jeg er en ekte patriot, i betydningen en som tror på verdien av regional tilhørighet, det være seg nasjonen - eller aller helst enda mindre enheter. Enheter som er så små at et byråkrati ikke kan bli inhumant er drømmen. Men det er en annen diskusjon.

Jeg kan min egen historie godt nok til å vite at den der flaggveivende patriotismen hvor man putter flagget på alle mulige produkter og selger det er amerikansk!

Å importere den til Norge er altså alt annet enn patriotisk. Faktisk er det å behandle det norske flagget på denne måten - som en logo man kan trykke på alt - med på å ødelegge den norske kulturen, og ved å handle produkter som dette på butikker som denne er du direkte deltakende i mordet på norsk kultur.

I Norge holder vi nemlig flagget så høyt i hevd at vi ikke behandler det som en logo vi kan putte på krus, servietter og hettegensere. Det er en grunn til at vi har strenge flaggregler som regulerer bruken. Flagget vårt skal nemlig heises når anledningen er spesiell. Vi ærer flagget. Vi går ikke og slenger rundt på det i tide og utide for å vise folk hvor «patriotiske» vi er.

I stedet for å kjøpe seg en hettegenser med det norske flagget (med feil blåtone, vel å merke), synes jeg folk skal lese en historiebok eller ti - sånn at de kan tenke litt gjennom hva det egentlig vil si å elske landet sitt.

Følg oss på Twitter

PS. Det å hate andre er ikke det samme som å elske sine egne.

PPS. Håper dere går konk, «Patriotisk».

PPPS. Å putte det norske flagget, som så mange har dødd for, på undertøy, gjør meg oppriktig rasende!

Vågard Unstad, A-laget
Vågard Unstad, A-laget Vis mer