Hva er en kulturdebatt?

IBSEN 06: Dagbladet stusser over at respekterte og artikulerte kunstnere ikke opptrer som politikere som ifølge avisa tåler kritikk. Det gjør ikke kunstnerne. De furter om smålighet og klager på provinsialisme.Dagbladet referer til debatten om Peer Gynt i Egypt. Men det var da ingen kulturdebatt? Forutsetningen for en sunn debatt, en meningsutveksling med friske og gode innlegg, som kan belyse en sak fra flere sider, er at debattantene står på samme faktagrunnlag. Når de som blir angrepet står midt oppe i gjennomføring av et kunstverk, har de ingen mulighet til å ta til motmæle eller på annen måte forsvare seg. For vi snakker faktisk om et simpelt angrep basert på uriktige opplysninger mot norske kulturarbeidere på jobb i utlandet. Første gang trykket i VG, og deretter brukt for alt det var verdt av en rekke journalister, kunstnere, og teoretikere med ulike fagstudier fra universitetet. Også Dagbladet bar ved til bålet og blåste opp en mosegrodd debatt om hvorvidt teatersjefer kunne gi seg selv regioppgaver.

DEN PASSET som hånd i hanske når den kunstneriske lederen skulle tas, og det skulle han. Noe måtte være galt. Du drar ikke til Egypt, til pyramidene med et stort norsk team og setter opp en musikalsk versjon av Peer Gynt i storformat og gjør suksess. Du gjør det bare ikke. Det skal være umulig og hvor kommer pengene fra?Vi som kom hjem til dette hylekoret av stemmer med varierende kvalitet og ikke helt samstemt agenda, hadde ikke noe annet å gjøre enn å tilbakevise kritikken og peke på rene faktafeil. Da det ikke hjalp, skjønte vi at det handlet om noe helt annet. Noe typisk norsk, noe som det ikke hjelper å debattere.

NOE SOM LIGGER som reflekser i vår ryggmarg. Dagbladet må ha meg unnskyldt, men det er ikke andre norske ord for dette enn nettopp smålighet og provinsialisme - og detblir det dessverre ikke noe kulturdebatt av.