Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva er en profesjonell skuespiller?

TEATER: Dagbladet har hatt en debatt gående om hva slags utdannelse en skuespiller må ha for å kalle seg profesjonell. Direktøren for en privat teaterskole, Jim Hart, hevder at reglene er atfor rigide.Det er faktisk ikke Norsk Skuespillerforbund som har laget disse reglene. Det er vanlige opptakskriterier i skuespillerforbundene i alle europeiske land som ligger til grunn for kriteriene for å bli medlem av Norsk Skuespillerforbund. Enten må du ha godkjent treårig skuespillerutdannelse eller så kan du bli medlem fordi du kan dokumentere at du lever av å være skuespiller.Å være skuespiller er et fag. I enhver profesjonsutdannelse forutsettes det at studiet har en viss lengde og kvalitet for å bli godkjent. Det finnes godkjente skoler over hele verden - og mange av våre medlemmer velger å dra til skoler i USA, England, Frankrike, Danmark eller Sverige.

DET ER DESSVERRE mange andre som velger å gå på skoler som ikke er godkjent. De pådrar seg store studielån og kommer ut i virkeligheten uten å være faglig kvalifisert til å jobbe profesjonelt. Og de møter et knalltøft marked hvor det neste ikke er mulig å få jobb.Det er trist for dem. Men det betyr likevel ikke at vi skal senke kriteriene til vår egen fagutdannelse. Tvert imot - så skulle jeg ønske at vi kunne få beskytte yrkestittelen på samme måte som ingeniører synliggjør sin kompetanse med å skrive «siv. ing» etter navnet. Nå kalles mange aktører for « skuespillere » uten at de faktisk er det. Hva med en tilleggstittel på «can act» for dem som faktisk har lært seg faget?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling