Hva er et ekte ekteskap?

Myndighetene har interesse av å bevare en konservativ ekteskapsforståelse for å begrense innvandringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Noen uker etter bryllupet i Larvik mottar Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen et brev i posten. Det er fra politiet. Mille-Marie og Stein Erik er innkalt til avhør fordi politiet vil sjekke om ekteskapet er reelt.

Under avhøret må en svett Stein Erik svare på hvilken farge det er på gardinene i deres felles soverom, og om Mille-Marie drakk te eller kaffe til frokost. Mille-Marie må redegjøre detaljert for hvordan hun møtte Stein Erik første gang, og om han brukte sin nye Audi A8 eller den gamle Rollsen til forretningslunsjen i går. Paret blir intervjuet hver for seg, og dersom de ikke svarer overbevisende og likt på disse spørsmålene, kan det hende at politiet ser seg nødt til å foreta en uanmeldt inspeksjon på Fritzøehus.

Fullstendig urealistisk, naturligvis, fordi både Mille-Marie og Stein Erik er norske statsborgere. Men ta bort ett av passene, og du får et scenario som mange norsk-utenlandske par kjenner seg igjen i.

Ekteskapsloven spesifiserer i dag hvem som kan inngå ekteskap i Norge. Begge parter må være over 18 år, de kan ikke være nære slektninger (søskenbarn er det nærmeste som er tillatt), de må ikke være gift fra før og de må ha lovlig opphold i riket. Utover disse kravene kan hvem som helst gifte seg - loven sier ikke noe om hva som skal ligge til grunn for ekteskapet, hva det skal bygge på og hva som er formålet med det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer