Hva er feil i «Da Vinci-koden»?

Teoriene i Da Vinci-koden er humbug, mener Bjørn Are Davidsen. Les svarene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Han bommer til og med på målene på maleriet til da Vinci! Jeg lurte på om det var en parodi. Det er feil uansett hva han skriver.

Sommerens bestselger «Da Vinci-koden» har fått skryt av anmelderne og elskes av leserne. Men innholdet i romanen er for det meste basert på faktafeil og konspirasjonsteorier, hevder sivilingeniør Bjørn Are Davidsen.

- Oppspinn

I forrige uke skrev ingeniøren som i en årrekke har drevet undersøkelser om falsk vitenskape en kronikk i Aftenposten der han går gjennom feilene i boka.

Davidsen er også overrasket over kritikerne som har slukt forfatteren Dan Browns omgang med fakta.

- Det er ikke måte på hva «Vatikanet» skal ha ødelagt eller skjult av hemmeligheter - uten andre bevis enn at det «er» eller «må da være» slik. Man må være veldig lite bevandret i fagfeltene for å la seg overbevise når Brown slår om seg med årstall og detaljer. For det er unntaket at noen av faktaene stemmer, skriver Davidsen i kronikken.

Jesus pluss Maria Magdalena?

Fikk Maria Magdalana og Jesus et barn sammen? Og er hun Den hellige gral fordi hun hadde Jesu etterkommere i sin mage?

- Det er ikke belaget i noen historier i det hele tatt! Dette er basert på et par forestillinger som vokste fram spesielt i fransk okkultisme på 1800-tallet uten belegg i historiske kilder, sier Davidsen til Dagbladet.no.

Selv elsker han slike romaner, og leser massevis av dem. Men Davidsen mener denne boka er mest underholdende om man kan rimelig lite historie fra perioden. Og selv om det er en roman reagerer han:

- Dette er første gang noen går ut og påstår at dette er fakta. Forfatteren slapp unna fordi han har gjort det så spennende, sier Davidsen, som har snakket med en rekke lesere som tror det Brown skriver er sant.

Har du lest boka og lurer du på mer om dette? Hva er det som er feil i romanen og hva er riktig? Hvor kan du lese mer om feilene?

DAN BROWN:</B> - Forfatteren har slurvet med researchen, sier Bjørn Are Davidsen. Han forteller at Brown har basert seg på 3-4 bøker som han til og med ikke har klart å skrive av riktig. Han synes det er merkelig at forfatteren på side 11 i boka hevder at det han skriver er fakta og at anmelderne går på det.
AVSLØRER FORFATTEREN:</B>Bjørn Are Davidsen tror Dan Brown har skrevet «Da Vinci-koden» i all hast, og dessuten at han har hatt konsulenter uten greie på faget.
SOMMERSLAGER:</B> Synøva (t.v.) og Katrine Sed med et eksemplar i Tanum bokhandel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer