DE ELLER DEM?: Kan du din ABC når det gjelder  bruken av de og dem, han og ham ? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DE ELLER DEM?: Kan du din ABC når det gjelder  bruken av de og dem, han og ham ? Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Hva er gærent med dem?

Oss språkpirkere imellom.

Meninger

Hvordan fortoner livet som notorisk språkpirker seg? Hvordan oppleves det å sitte og se på at det stadig går nedover med språkbevisstheten der ute, mens de fleste bare trekker på skuldrene eller rett og slett gir blanke?

Facebook-oppdateringer på kav dialekt er både sjarmerende og fascinerende, sjøl om jeg bare forstår halvparten. Men de er ment for den store «familien», og kan være med på å redde dialektene. Mangfold er bra.

Men så er det disse kunstige ord delingene. Henger det sammen med mobilspråket? Er det lettere å dele opp lange ord? Og er det så nøye, da? Ja, det er det. Eh, det burde vært det! Trusselen fra det engelske språket er ille nok om vi ikke skal ødelegge det innenfra også.

La oss kalle det arbeidsulykker. Men det hadde vært fint om vi kunne holde fast ved forskjellen på ham og han: «Du sa det til ham», ikke «han». Ville du sagt «Jeg fortalte det til hun» eller «henne»?

Enda verre er det når ikke bare vanlige folk, men også journalister - fra egen avis og langt inn i tv-nyhetene - ikke kan forskjellen på de og dem. De burde i hvert fall visst bedre. Skal jeg si ifra, eller skal jeg holde meg i skinnet? Jeg velger å tie. Det er tross alt forskjell på en pirker og en velmenende drittsekk.

Men altså, hvorfor virker det som om så mange skyr ordet dem, som om det skulle være harry eller vulgært? Jeg tillater meg å sitere Språkrådet:

«Hovedregelen er at de brukes når pronomenet er subjekt i setningen, og at dem brukes når det er objekt eller står som styring til en preposisjon.»

Det heter altså «På gatene går de og slenger», men ikke «Jeg fulgte etter de». Er du i tvil, tenk på hva du ville sagt på engelsk - they (de) eller them (dem)?

Til og med det elektroniske retteprogrammet Tansa ser forskjellen.

Ok, jeg skal snart finne noe annet å irritere meg over, noe som er mye verre enn at folk går på feil side i rulletrappa, presser seg inn på T-banen før vi andre har rukket å gå av, eller prater for høyt på konserter. Forresten, hvorfor kan ikke noen minne Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg på at de må øve mer på engelskuttalen sin?

Dem hører jo ikke etter!