Hva er galt i norsk politikk?

Når kom det sist noe nytt, fremtidsrettet og spennende fra Jens Stoltenberg og Gerd-Liv Valla?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER NOE

galt med norsk politikk og norsk politisk debatt. De politiske partiene viser liten vilje til å tenke fremtidsrettet, grundig og prinsipielt om hvordan vi skal møte store samfunnsutfordringer innen velferd, verdiskaping, arbeidsliv, samfunnsansvar og helse.

I etterkant av Makt- og demokratiutredningen utfordret utredningsleder Øyvind Østerud politikerne til å diskutere politikkens kår. Østerud ønsket debatt om en av utredningens hovedkonklusjoner om at det representative folkestyret er svekket i alle ledd.

Men norske politikere har vært oppsiktsvekkende tause. Ingen med tyngde har tatt seg bryet med å svare Østerud. Det understreker bildet som Maktutredningen selv tegner av et blodfattig politisk system. Et blikk på status for de ulike partiene etterlater ingen tvil. Det er noe grunnleggende galt med norsk politikk og norsk politisk debatt:

AP OG LO HAR

krøpet ned i skyttergraven for å forsvare opptjente rettigheter. Den politiske retorikken er paradoksalt nok blitt mer gammelsosialistisk under modernisten Jens Stoltenbergs ledelse. Når kom det sist noe nytt, fremtidsrettet og spennende fra Jens Stoltenberg og Gerd-Liv Valla? Det er ingen tvil om at de engang radikale har blitt de nye konservative. Og de engang konservative i Høyre har blitt nyliberale blåruss. For Høyre er den fremste politiske ambisjonen noe så lite vidløftig som effektivitet, «mer igjen for pengene». Med referanse til Høyre spør Francis Sejersted i Dagbladet 2. juli: «Er det nå blitt slik at politikk bare er økonomi?»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer