Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

På kornet

Hva er galt med dem?

Det må tas et krafttak for å redde et lite, men betydelig ord i det norske språket.

HAR SKJØNT DET: Det irske bandet Them, med Van Morrison (i midten), kvalifiserer til æresmedlemskap i utenlandsavdelingen til Folkebevegelsen for tilbakeføring av ordet «dem» i det norske språk. De er fra ei tid da dette ordet fortsatt var i daglig bruk.
HAR SKJØNT DET: Det irske bandet Them, med Van Morrison (i midten), kvalifiserer til æresmedlemskap i utenlandsavdelingen til Folkebevegelsen for tilbakeføring av ordet «dem» i det norske språk. De er fra ei tid da dette ordet fortsatt var i daglig bruk. Vis mer
Meninger

Velkommen til stiftelsesmøte i Folkeaksjonen for tilbakeføring av ordet dem i det norske språk. For du har vel lagt merke til den uhyrlige farsotten som skyller inn over landet og forpester språket vårt? Ikke? Da er du ikke like opptatt av språk som enkelte av oss.

Vi synder sikkert litt alle her. Ingen er ufeilbarlige, men da er det gjerne en ulykke. Når det blir mer eller mindre konsekvent, både høyt og lavt i radio og tv, i aviser og blader, er det grunn til alvorlig bekymring. Det er regelrett hærverk mot det norske språket. I beste sendetid. Vi må få en slutt på denne styggedommen!

Verst akkurat nå er en mye brukt programleder i en av de store kanalene. Her er tre eksempler hentet fra samme program: «Det er to av de ...», «Vil du at en av de skal være ....» og «Tenker du på de?»

I rettferdighetens navn ble det riktig en gang også. Det er altså håp, men vedkommende bør vaske munnen sin snarest.

Kan noen fortelle meg hva som er galt med ordet dem? Er det for hverdagslig? For folkelig? Er det ikke fint nok?

Språkrådet skriver følgende om bruken av de og dem: Hovedregelen er at de brukes når pronomenet er subjekt i setningen, og at dem brukes når det er objekt eller står som styring til en preposisjon.

De byr på noen eksempler også. Her er et par: «På gatene går de og slenger.» (Vi kan også si: «De går og slenger ...»; de er subjekt.) Men: «Hun lyttet til ordene og gjemte dem i hjertet.» (Dem er objekt for verbet gjemme.) og «Han så tyvene på vei inn og fulgte etter dem.» (Dem er styring til preposisjonen etter.)

Nå har du sikkert skjønt hvor viktig dette er. Opprett lokale avdelinger av denne nye, flotte folkeaksjonen. For det er alvor nå. Blir det ikke en bedring snart, kommer denne grinebiteren til å rette på alle som sier de når de skal si dem.

Forresten, kanskje ikke. Men bli nå med i koret som roper et høyt og tydelig ja til dem som en naturlig del av det norske språket!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media