Hva er krim?

Hamlet var også mord-etterforsker, mener Fredrik Wandrup.

Jeg regner med at Morten Harry Olsen skvatt til forleden kveld, dersom han så en reportasje om stipender fra Den Norske Forfatterforening i «Kulturnytt» på NRK. Olsen var ett av to eksempler. Elin Brodin ble kalt «forfatteren», mens Olsen ble betegnet som «krimforfatteren». Dette til tross for at Olsen har gått offentlig ut og tatt skarp avstand fra begrepet «krimforfatter». Han vil betegnes som forfatter, kort og godt. Og hva med Brodin? De siste åra har hun sammen med Henning Hagerup skrevet tre historier om spøkelser. Er hun dermed blitt en «spøkelsesforfatter»?

KANSKJE ER DET vel så fruktbart å snakke om bøker med kriminelle gjerninger som tema. Kriminalitet er et velegnet emne for enhver som vil skrive om mennesker som presses mot sine egne og samfunnets tålegrenser. Dette kan gjøres godt eller dårlig, komplisert eller enkelt. Dersom du er blant de mange som leser krim i påsken, kan du med andre ord velge på øverste hylle. Du kan f.eks. lese Aiskylos\' drama «Orestien», om Ødipus og hans merkverdige skjebne. Eller du kan lese Ross McDonald, som brukte varianter av Ødipus-myten i den ene etter den andre av sine romaner om detektiven Lew Archer. Visste du for øvrig at Dostojevskijs «Forbrytelse og straff» er inspirasjonen bak tv-serien «Columbo»?

SHAKESPEARES HAMLET var en slags mordetterforsker. Det gamle testamente bugner over av onde gjerninger. «Tusen og en natt», «Brødrene Grimm» og «Asbjørnsen og Moe» er fulle av mysterier. Og hva med Ibsen? I stykker som «Rosmersholm», «Vildanden», «Hedda Gabler» og «Gjengangere» skapte han en såkalt retrospektiv fortellerteknikk - hyppig brukt i kriminallitteraturen.

TO SENTRALE NORSKE romaner er velegnet som påskelesning. Både Knut Hamsuns «Mysterier» og Aksel Sandemoses «Det svunne er en drøm» er bygd opp som kriminalromaner. Les mer om dette i utmerkede bøker om disse verkene av henholdsvis Gregory Nybø og Knut Gørvell. Da lærer du litt mer om hvor mangfoldig ord kan brukes til å skildre de mørkeste sidene av menneskets natur.