DEBATT

Debatt: Ord og uttrykk

Hva er «politisk korrekt»?

Uttrykket «politisk korrekt» ble brukt vesentlig oftere i 2016 enn tidligere. Hvorfor det?

GODHET: Professor Terje Tvedts bruk av begrepet «godhetsregime» tar utgangspunkt i at det er viktigere for bistandsbransjen og dens tilhengere å framstå gode enn å bry seg med hva bistanden egentlig bidrar til, skriver artikkelforfatterne. Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten / NTB Scanpix
GODHET: Professor Terje Tvedts bruk av begrepet «godhetsregime» tar utgangspunkt i at det er viktigere for bistandsbransjen og dens tilhengere å framstå gode enn å bry seg med hva bistanden egentlig bidrar til, skriver artikkelforfatterne. Foto: Stig B. Hansen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Atekst ble uttrykket brukt mellom 600 og 700 ganger i norske aviser hvert år mellom 2006 og 2015. Så skjer det noe spesielt: I 2016 ble ordet brukt 1069 ganger. Altså en økning på over femti prosent. Årsakene til en slik økning kan være flere. Hendelser som Brexit og valget av Trump forklarer nok en del, og i et klikkfokusert medielandskap er krenkelser mer sexy enn uenighet.

Vårt ønske er å forstå mer presist effekten og attraksjonen i uttrykket «politisk korrekt». Forhåpentligvis kan avsendere bli mer presise, og mottakere av merkelappen få hjelp til å avkle hersketeknikken.

Kan et nærmere blikk på bruken av begrepet «politisk korrekt» ta pulsen på hvordan norsk samfunnsdebatt nå pågår?

Vårt inntrykk er at begrepet hyppigst brukes om innvandringsliberale, miljøforkjempere, forsvarere av minoritetsgrupper, feminister og bistandsarbeidere.

Hvilken effekt har merkelappen «politisk korrekt»? Begrepet kan brukes på tre plan:

De politisk korrekte anklages for å være arrogante, lite autentiske og intellektuelt slappe. Det arrogante er gjerne knyttet til en slags «ekspertkunnskap» som de «politisk korrekte» viser til. Av kritikerne framstilles det som et lukket kretsløp, atskilt fra folk flest, praktiske erfaringer og sunn fornuft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer