DEBATT

Debatt: Forliksrådet

Hva er prisen på rettssikkerhet, Anundsen?

Hvorfor skal vi presse flere saker til tingretten, når vi kan løse problemet gjennom en sikker behandling i forliksrådet?

BLIR UTFORDRET: Justisminister Anders Anundsen får et direkte spørsmål fra lederne i Jussbuss og Juridisk rådgivning for kvinner (JURK). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BLIR UTFORDRET: Justisminister Anders Anundsen får et direkte spørsmål fra lederne i Jussbuss og Juridisk rådgivning for kvinner (JURK). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Du kommer hjem fra jobb og sjekker posten. Namsmannen har sendt deg et brev om at du vil bli trukket i lønn. Det er lagt ved en dom du aldri har sett før, og det er du som er dømt.

Forliksrådet er Norges laveste domstol. Hvert år havner omtrent 100.000 saker på deres bord. I sju av ti tilfeller avsies det dom uten at den ene parten er til stede. Vi vet ikke hvor mange av disse som aldri fikk vite om saken mot dem. Vår saksbehandling viser at det kan gjelde svært mange.

I dag sender forliksrådet brev til partene med vanlig post, uten å bruke mottakskvittering. Her skiller de seg fra de øvrige domstolene, som er pålagt å alltid forsikre seg om at partene er informert før de behandler en sak.

Rettssikkerhet er et grunnleggende prinsipp, og rettsstatens beskyttelse skal være tilgjengelig for alle. Et minimumskrav må være at alle får vite at de er part i en rettssak. Med dagens ordning legges det derimot opp til tilfeldige og urettferdige resultater.

Før var forliksrådet et meklingsorgan. I dag kan de avsi dommer i millionklassen. Behandlingen i forliksrådet er av stor velferdsmessig betydning. Fraværsdommene utgjør et stort rettssikkerhetsproblem, og det er på høy tid at loven endres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer