Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva er skolens utfordringer?

Send inn spørsmål til Eystein Ellingsen (35), som har skrevet bok om en krevende hverdag som lærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han kaller boka si en dokumentarfortelling, debutanten Eysten Ellingsen som i dag er klar med boka «Melding hjem - en lærers bekjennelser».

Den bygger på hans ni år som lærer, men skal ikke leses altfor biografisk. Selv om hovedkarakteren i boka heter nettopp Eystein Ellingsen.

- Jeg håper ikke jeg er så kjip som jeg-personen, sier forfatteren og ler litt.

- Hvis elevene mine sier at «Akkurat sånn er du», har jeg enten ikke lykkes som jeg-personen, eller så har jeg ikke lykkes som læreren Eystein Ellingsen.

Respekt er viktig

- Jeg har vært nøye med at det realistiske skal være styrende, dette er definitivt noe som kunne ha skjedd. Men jeg har forandret på setting og innfallsvinkel, forteller Ellingsen.

Han har skrevet boka etter et initiativ fra Damm forlag. For at ikke boka skal tråkke andre lærere og elevene ved Ellingsens skole Haumyrheia i Kristiansand, har han også gjennomført dybdeintervjuer med folk fra andre skolemiljøer.

Men boka inneholder en virkelig hendelse der Ellingsen ble truet med pistol.

FRA VIRKELIGHETEN: - Jeg tror ikke noen vil føle seg tråkka på, sier Ellingsen, som debuterer med boka «Melding hjem». Den handler om hverdagen som lærer på en ungdomsskole. Foto: MARIA BØRJA
FRA VIRKELIGHETEN: - Jeg tror ikke noen vil føle seg tråkka på, sier Ellingsen, som debuterer med boka «Melding hjem». Den handler om hverdagen som lærer på en ungdomsskole. Foto: MARIA BØRJA Vis mer

- Det viste seg å være en softgun. Men den følelsen av å se inn i en pistolmunning virker like fullt som en adrenalinopplevelse, sier Ellingsen i ettertid.

- Likevel er du ikke for å få strammere regler i skolen?

- Jeg har tro på en grunnmur av respekt og regler som skaper trygge rammer for elevene. Slik kan man slippe opp på regelrytteriet. Elevene er såpass intelligente at så lenge de har et nært forhold til læreren, kan de sjonglere i et relativt stort rom. Når det er sagt er jeg ikke slapp i forhold til moral og respekt.

Stadig mer travelt

- Hva med særlig osloskolene, som etter hvert har en elevkrets med veldig sammensatt kulturell og språklig bakgrunn?

- De største utfordringene er å etablere respekt slik at det blir mulig å skape undervisning som treffer og når ulike grupperinger med ulike ting i kofferten sin. Da må man som lærer være smidig - og til stede.

- Hva tror du om skolen om fem år?

- Jeg tror det kan bli tøffere og tøffere, sier han, og forklarer at skolehverdagen allerede er svært travel.

- Har den blitt travlere mens du har vært lærer?

- Absolutt. Særlig fordi samfunnet har fått en mer krevende form. Med det multimediale samfunnet er elevene hele tida online i en eller annen form.

E-post og særlig tekstmeldinger stykker opp elevenes oppmerksomhet, mener Ellingsen.

- Du er skeptisk til overdreven bruk av ny teknologi og data i undervisningen?

- Jeg ønsker alt velkommen, men jeg er opptatt av at vi demmer opp for faren ved det. Det multimediale har tatt litt rotta på oss, og lærere og foreldre skjønner ikke helt hva som skjer, sier Ellingsen.